Ovetjkin skällde ut egna målvakten efter miss

NEW YORK. Ryske målvaktstalangen Ilia Samsonov var lysande i sin första slutspelsmatch för Washington – ända tills han i andra övertidsperioden i praktiken skänkte bort sudden death-målet till Bostons Craig Smith

Då fick han skäll av berömde landsmannen Alex Ovetjkin. 

– Stå inte och sov din bitch, ska ”Ovie” ha skrikit från båset när 3-2-förlusten var ett faktum.

För tredje matchen i rad ställde Washington en ny målvakt i kassen i serien mot Boston i natt – och skrev därmed lite historia, för det har bara hänt en gång tidigare, för 39 år sedan.

Efter Vitek Vanecek och Craig Anderson var det den här gången dags för 24-årige ryssen Ilia Samsonov – och han stod i huvudsak för en lysande slutspelsdebut, stoppade sammanlagt 40 skott och var huvudorsaken till att även Game 3 gick till förlängning.

Där gick det dock åt skogen. 5.48 in i andra övertidsperioden – den femte sammanlagt alltså – tog han sig runt kassen för att stoppa en förlupen puck, lämnade den åt backen Justin Schultz men noterade inte att Boston-björnen Craig Smith samtidigt kom störtande. Men det gjorde han, rev åt sig pucken och kunde lägga in avgörande 3-2 i praktiskt taget tom kasse.

Då fick Alex Ovetjkin – som i första perioden gjorde sitt första mål i årets slutspel – ett utbrott. Först slog han sönder klubben mot sargkanten. Sedan reste han sig och började skälla på sin unge landsman. På ryska. Och enligt ryska journalister, som hävdar att de kunde uttyda det mesta, var det inga snälla saker han sa.

– Stå inte och sov din bitch, ska ett yttrande ha lydit.

”Utan honom hade vi inte tagit oss till förlängning”

Coachen Peter Laviolette tar dock Samsonov i försvar.

– Det blev ett klassiskt missförstånd där, ”Sammy” och Schultz kommunicerade inte. Sånt händer men det var lite surt att det slutade på det sättet efter en sådan match. Jag tycker stod ”Sammy” i övrigt stod för en helsikes insats.

Backstjärnan John Carlson håller med.

– Utan Samsonov hade vi troligen inte tagit oss till förlängning överhuvudtaget. Han kan hålla huvudet högt, det är massor av hockey kvar att spela, säger han.

Boston leder nu den jämna, knallhårda serien med 2-1. Nästa match spelas natten till lördag.

Aleksandr Ovetjkin.
Aleksandr Ovetjkin.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!