Ishockey

Svenska ishockeyförbundet: ”Måste göras omtag”

Av: 

Felix Pettersson

HOCKEY

Pittsburgh Penguins svenske assisterande GM Patrik Allvin menar att svenska ishockeyförbundet brustit i ledarutbildningen.

Kritik man på förbundet själva inte anser vara obefogad.

– Det måste göras omtag i utvecklingsmiljön och bland föreningarna så lite rätt kan vi ge Patrik, säger hockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark till Sportbladet.

Svensk ishockey genomlever för närvarande inga glansdagar.

I samband med Tre Kronors tunga VM riktar Pittsburgh-toppen Allvin kritik mot svenska ishockeyförbundet, som han bland annat menar har blivit omsprungna av Finland.

– Ishockeyförbundet har slarvat över tid med att utbilda ledare. Ibland känns det som att de som inte får andra hockeyjobb hamnar på förbundet, säger Allvin.

Generalsekreterare Stark förnekar inte att svensk ishockey behöver utvecklas och pekar på åtgärder som förbundet redan vidtagit.

– Spelar- och ledarutveckling måste sitta ihop, vi jobbar inte med det som separata delar. I och med förbundets omorganisation kommer vi nu tillsätta en avdelning som enkom jobbar med spelarutvecklingsfrågor och då i tajt samarbete med distrikt och föreningar. Där ser vi själva att vi behöver göra ett rejält omtag.

”Till viss del befogad”

Förbundets andra stora fokusområde är att bli bättre på att förvalta erfarenhet från internationellt spel.

– Där är kritiken till viss del befogad och det vi som förbund måste göra är att säkerställa att vi kommer ut med adekvat, vasst material som ligger långt fram och hitta tydliga riktlinjer. Vad är det vi tar med oss hem från dessa turneringar och hur omsätter vi det i praktiken?

Johan Stark.

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Allvins ord om att personalen som jobbar på förbundet skulle bestå av sådana som inte får andra hockeyjobb håller Stark dock inte med om.

– Det är en person och han får ha sin åsikt såklart. Jag kan inte säga att jag tycker de som jobbar här är några leftovers, utan tvärtom har de väldigt hög kompetens.

”Kapats av dåliga vuxna”

Att ta efter Finlands upplägg med att dela upp förbundskaptensrollen i två, som en gm och en tränare, är heller inget aktuellt i dagsläget.

Däremot lyfter Stark fram ytterligare en fråga som ligger förbundet varmt om hjärtat.

– Sedan tycker jag även att vi behöver ta upp debatten om ordet tävling som lite grann kapats av dåliga vuxna som inte kunnat hantera det. Det är ju själva essensen i idrott att vi tävlar och det här är väldigt mycket på vår agenda och fortsätter:

– Svensk hockey har en fantastisk logistik, grundstrukturen är väldigt imponerande. Men vi lever i en hela tiden föränderlig värld där fler och fler nationer blir bättre och starkare. Vill vi ligga kvar i toppen måste vi vara drivande och då gäller det att vara överens om var våra prioriteringar ligger.

Publisert:

LÄS VIDARE

NHL-bossens tuffa kritik mot svensk hockey

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

Ishockeyförbundet

Tre Kronor