SHL Svenska hockeyligan

Bromés revansch på kritikerna: ”Vill visa dem”

Av: 

Mattias Karlsson

HOCKEY

Mathias Bromé har haft en lång och annorlunda väg till framgångarna.

Den 26-årige Örebro-forwarden har nu bevisat för tvivlarna längs vägen.

– Jag njuter av den känslan, säger han i Wikegård vs Mathias Bromé.

Mathias Bromé har skapat mycket rubriker de senaste säsongerna med ätstörningarna på grund av att han varit rädd för att maten skulle fastna i halsen, att han aldrig har druckit alkohol och firandet när han fick Växjö-forwarden Brendan Shinnimin utvisad.

Samtidigt har han debuterat i Tre Kronor, blivit handplockad av Steve Yzerman till klassiska NHL-klubben Detroit Red Wings och tagit ännu ett steg i utvecklingen under hösten när han varit utlånad till Örebro i SHL.

A-lagskarriären har gått via lite speltid Västerås i hockeyallsvenskan, Asplöven i Haparanda som degraderas från hockeyallsvenskan, Mora som gick upp och åkte ur SHL samt Örebro i SHL.

Ansågs lat

Uppvuxen i Örby och fostrad i Huddinge vann han alla poängligor som pojklagsspelare, men sedan tog det stopp.

Trots att Stockholm hade två lag i Tv-pucken var han inte ens nära att komma med bland totalt 25 forwards.

– De senaste åren har jag hittat den där drivkraften att visa dem som aldrig har trott på mig. Det kanske finns två-tre personer som har trott på mig, resten har inte trott på mig och alltid sagt att jag är för lat och aldrig kommer att bli någonting. Att nu i dag kunna sitta och se de människorna när jag träffar på dem ibland och bara veta innerst inne vad de tycker, och nu ska de spela kompis med mig. Den känslan är ganska skön inombords hos mig, jag njuter av den, säger Mathias Bromé.

För fyra år sedan när han gick från Asplöven till Mora tog han tag i sin egna träning, kost och sömn för att ta nästa steg.

”Dum som jag är”

Mathias Bromé har blivit känd för sitt ständiga snackande och att röra upp känslor både på och utanför isen.

Det var den 10 oktober förra året i 4–1-segern hemma mot Växjö som han jublade efter att Brendan Shinnimin blivit utvisad genom en spearing mellan benen efter avblåsning.

– Jag såg att han var innanför kassen och tänkte att jag bara skulle åka in, så skulle han göra någonting. Jag slog ett stopp och han satte klubban mellan benen på mig. I de lägena när det väl hände borde jag bara vara kall och åka därifrån, men i stället så dum som jag är så ska jag fira. Det var också för att jag kände att jag kunde trigga igång publiken ännu mer. Det är något jag ångrade efteråt, men det var inget jag ångrade under matchen, säger Mathias Bromé.

Örebro fick spela fem mot tre, Kristian Näkyvä dundrade in avgörande 3–1 och laget fick tre poäng.

Övertygad av legendaren

NHL-säsongen har preliminärt skjutits upp till den 1 januari och lagens camper startar i så fall i december.

Mathias Bromé har haft samtal med Detroit Red Wings legendariska general manager Steve Yzerman som tidigare har byggt upp Tampa Bay Lightnings framgångar.

Trots intresse från andra NHL-klubbar valde han ett lag där han kan få istid och utveckling, i stället för mer status och högre lön.

– Steve Yzerman förklarade lite hur det har varit där, att de hade en tuff säsong och att de har haft några tuffa säsonger och att de behöver börja om och bygga nytt och att de håller på med det än. Han ser att jag har en stor chans att spela i Detroit Red Wings, när han ringde och berättade det så kändes det verkligen rätt, säger Mathias Bromé.

Bildat succékedja

På torsdagskvällen spelar Örebro hemma mot Luleå, efter fyra raka trepoängare i inledningen av ligan har klubben nu två raka förluster.

Förstakedjan tillsammans med lettiska centern Rodrigo Abols och kroatiska skarpskytten Borna Rendulic har gjort succé, tillsammans har de gjort 20 poäng på sex matcher.

Nummer 86 blir kvar till Detroit Red Wings drar igång sin camp i Michigan och tänker stanna i Nordamerika hela säsongen oavsett om han hamnar i farmarklubben Grand Rapids Griffins i AHL.

Hela avsnittet av Wikegård vs Mathias Bromé sänds i kväll klockan 21.30 på Sportkanalen och finns att se redan nu på C More.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Mathias Bromé gör succé i Schweiz: ”Det blir absolut SHL igen”

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Örebro HK

Mathias Bromé

NHL

Detroit Red Wings

Ishockey

C More