Djurgården avgjorde i slutsekunderna

HOCKEY

Besegrade Modo på hemmaplan

Ett verbalt påhopp på domaren kostade Modo poäng i Globen.

Det fyllde utvisningsbåset och Djurgården kunde göra 2–1 i spel fem mot tre med 14 sekunder kvar av matchen.

– Sådant får inte hända, konstaterade Modos tränare Harald Lückner.

Den sista halvminuten i Globen blev omdiskuterad. Domaren Robert Lahti missade först en utvisning då Djurgårdens Patric Hörnqvist fick Robert Dömes klubba i ansiktet. Spelet blåstes först när Hörnqvist låg kvar en längre sund på isen, då uppmärksammade en assisterande domare Lahti på regelbrottet,. Med 27 sekunder kvar på matchklockan fick Modos Robert Döme sätta sig i utvisningsbåset.

Inte tryckbart

Då rann känslorna över i Modo-båset.

Det hann bara gå en sekund till på matchklockan innan Lahti åter blåste av och gav Modo ett lagstraff på två minuter, dessutom fick Döme ytterligare tio minuters utvisning för olämpligt uppträdande.

– Det var något som sades i båset. Jag vill inte säga vem det var, men det var inte jag, sade en bister Harald Lückner efter matchen.

TT: Vad sades?

– Det vill du ändå inte trycka.

– Men det är något som inte får hända. Jag har aldrig varit med om att en domare ändrar sitt domslut, summerade Lückner.

Johansson avgjorde

Med två modoiter i utvisningsbåset och Döme på väg till omklädningsrummet avgjorde Djurgården. Veteranbacken Thomas Johansson behövde bara tolv sekunder i spel fem mot tre för att sätta dit avgörande 2–1 bakom utmärkte Modo-målvakten Karol Krizan.

Lückner var varken nöjd med resultatet eller Lahtis domslutet:

– Jag tycker att Robert är väldigt, väldigt tuff mot oss. I sådana här lägen brukar man få en varning innan det blir en utvisning, men så var det inte i det här fallet.

Skadedrabbade Modo hade inför den avslutande halvminuten gjorde ett smart match i Globen. Trots meriterade namn som Andreas Salomonsson (axel), Hans Jonsson (revben), Niklas Sundström (revben) och Justin Morrison (ljumske) på skadelistan tog Modo ledningen genom Mattias Timander och kontrollerade spelet i fram till slutperioden.

Djurgården behövde vara en man mer på isen för att få hål på den storspelande Krizan, det var Patric Hörnqvist som tryckte in kvitteringspucken fem minuter in i slutakten. Passningsläggare då, och även till Thomas Johansson segermål, var poängkungen Fredrik ”Linkan” Bremberg.

– Visst vinner vi lite turligt. Men det är ju powerplay vi är bra på, med ”Linkan” på isen så händer det alltid något, sade Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM