Dif riskerar miljonsmäll

HOCKEY

Väänänen kan kosta nästan tre miljoner extra: ”Tar konsekvensen”

Djurgårdens backpanik gör att de tar hit Ossi Väänänen redan på måndag.

En åtgärd som kan kosta Djurgården 2,7 miljoner kronor, om laget hamnar i kvalserien eller går långt i slutspelet.

– Vi är beredda att ta konsekvensen av en ökad kostnad, säger Tommy Engström, klubbdirektör i Djurgården.

Foto: DYR STJÄRNA Värvningen av Ossi Väänänen kan kosta Djurgården 3,3 miljoner kronor.

Djurgården befinner sig i ett ansträngt läge ekonomiskt. De har minussiffror på kontot och måste arbeta in 4,5 miljoner kronor för att inte bli tvångsdegraderade på grund av missad elitserielicens.

Förra veckan kunde Sportbladet avslöja att Djurgården skrivit kontrakt med finländske OS-spelaren Ossi

Väänänen. Av ekonomiska skäl använder sig Djurgården av artistskatt i kontraktet med Väänänen. Han får därmed bara vara i Sverige i 183 dagar – sedan måste han ut.

En överenskommelse mellan elitserieklubbarna gör att artistspelarna måste spela kvar i Sverige till säsongen är över. Det är därför som samtliga andra artistspelare anländer till elitserien 23-24 oktober.

– Vi har medvetet valt att plocka in Ossi tidigare. Vi har skador på backar som gör att vi måste ha in honom snabbt, säger Tommy Engström, klubbdirektör i Djurgården.

Väänänen hinner maximalt spela sex matcher innan de övriga artistspelarna kommer.

Dyrt att göra om

En situation som kan uppstå för Dif är att de går långt i slutspelet eller hamnar i kvalserien. Då måste Djurgården göra om Väänänens kontrakt till ett avtal med vanlig inkomstskatt.

Det är mycket dyrt.

– Det blir ungefär dubbla kostnaden, säger Tommy Engström, som i övrigt inte vill kommentera Sportbladets löneuppgifter.

Tjänar 2,3 miljoner

Sportbladet vet att Ossi Väänänens kontrakt med Djurgården ligger på runt 250 000 euro netto, 2,3 miljoner kronor. Det är vad Väänänen ska ha in på kontot – övriga kostnader får Djurgården ta.

Med sociala avgifter och inkomstskatt blir Difs extra kostnad, om man hamnar i kvalserien eller i SM-final, 2,7 miljoner kronor.

– Går vi till final har vi tjänat pengar på vägen dit. Och kvalserien pratar jag inte ens om. Vi ska inte spela där, säger Tommy Engström.

ARTIKELN HANDLAR OM