Så fick Tre Kronor Elias Pettersson spelklar

KÖPENHAMN. Han är svensk ishockeys Golden Boy.

Och Ishockeyförbundet tvingades att teckna en extra försäkring för att Elias Pettersson skulle bli spelklar till i kväll.

– I Elias fall fick vi teckna en NHL-försäkring, säger Team Manager Putte Köhler.

20:15 släpptes pucken i Royal Arena på fredagskvällen.

Tre Kronor mot Vitryssland.

Och det var det yngsta svenska landslaget på 20 år och ett av de kanske mest intressanta tack vare att en ny generation av NHL-svenskar får chansen. 

Mika Zibanejad, Magnus Pääjärvi, Johan Larsson, Rickard Rakell, Hampus Lindholm – och inte minst Växjös ”Golden Boy”, Elias Pettersson.

Trots att han bara har en SHL-säsong på sin cv, aldrig spelat ett VM och inte varit i närheten av spel i NHL ännu.

Kommmer skriva superkontrakt

Men han har man tagit storslam vad gäller poängligor och fått ett prisregn över sig efter grundserien och slutspelet och jämförs med ”Kenta” Nilsson och Peter Forsberg. Då förstår man snabbt att 19-åringen från Ånge är något speciellt.

SHL-spelarna har ett gällande skydd från sin SHL-klubb, som tecknas via Folksam och SEB Trygg Liv. Den innehåller ett fullskaligt skydd för spelaren som gäller både i klubblag och i landslaget. 

Ett skydd som Elias Pettersson också har.

Men hans situation är speciell.

Han förväntas skriva ett maffigt treårsavtal med Vancouver Canucks i sommar. Grundlön och bonusnivåer som kan hamna på samma nivåer som de bäst betalda nya spelarna i ligan. Grundlönen är begränsad till 975 000 dollar.

Tecknade försäkring

Därefter kommer bonus för spelade matcher, poäng med mera. Om Elias skriver samma kontrakt som finske stjärnskottet Patrik Laine, exempelvis, hamnar det totala värdet på 3,5 miljoner dollar per år. 

– När det handlar om NHL-spelare så tar vi över spelarens försäkring. Ganska enkelt. När det handlar om spelare med utgående kontrakt så blir det en diskussion. Vår utgångspunkt är att försäkra samma kontraktsvärde som spelaren precis haft. Men siktar spelaren på en högre lön så får vi prata om det. Anser spelaren att han inte vill spela VM på grund av att han riskerar inkomstbortfall så kan han välja att tacka nej, säger Putte Köhler, Tre Kronors Team Manager som har hand om försäkringarna tillsammans med Peter Langley. 

Elias Pettersson hamnar i ett mellanläge. 

– Och i hans fall fick vi teckna en NHL-försäkring för honom och där har vi kikat på vad ett rookie-avtal kan ge honom. Vi kikade också på vad maxbeloppet kan ge honom. Det har gjorts någon gång tidigare för SHL-spelare, säger Putte Köhler. 

Den försäkring som gäller för NHL-spelarna innehåller två delar; en som har hand om ett kortsiktigt lönebortfall och en del som gäller invaliditet, om spelaren inte kan utöva sitt arbete något mer. 

Premien baseras på hur gammal spelaren är och hur stort kontraktsvärdet är.

IIHF subventionerar försäkringspremien för VM-nationerna.

Deltagande VM-länder får ett bidrag 20 000 CHF (schweiziska franc) per spelare. Täcker inte subventionen hela premien så tar nationsförbunden resten av den kostnad som uppstår.

NHL-spelarna i VM-truppen 2017 kostade mellan 25 000 kronor till 675 000 kronor att försäkra.

Den högsta premien som Peter Langley varit med om att betala för att försäkra en NHL-spelare är på 1,3 miljoner för den korta VM-perioden.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!