Skellefteå till final efter turbulensen: ”Har ifrågasatt vår kompetens”

HOCKEY

SKELLEFTEÅ. Skellefteå besegrade Djurgården med 4–2 i matcher och är klara för sin sjunde SM-final på åtta år.

Men Bert Robertsson vittnar om att det varit en turbulent säsong fram till idag och att han känt missnöje – till och med internt.

– Man har varit väldigt kritisk till vad som vi har gjort och vad vi gör – de har ifrågasatt vår kompetens som förening, säger han efter avancemanget.

Skellefteå hade inga större problem med att slå in sin andra matchboll på hemmaplan mot Djurgården i den sjätte SM-finalen.

Efter en makalös andraperiod stod det 4–0 på resultattavlan och till slut blev det 6–2 till västerbottningarna som nu är klara för sin sjunde SM-final på åtta år.

– Det är ett kvitto på att vi gör bra saker, men det är inte det slutgiltiga kvittot vi vill ha. Vi vill vinna SM-guld. Så det är kul, men vi är inte nöjda. Det kommer bli kul med final. Växjö är ett bra lag och de vill också spela med pucken – precis som oss, säger Oscar Möller efter avancemanget.

Hur stor fördel tror du Växjö har av att de fått vila ett tag?

– Det är väl både och. Vilar man för länge blir man kanske matchotränad. Det är inte lätt när man får för lång vila egentligen, vi får se.

”Inhemsk kritik”

När Sportbladet sedan talar med Bert Robertsson, 43, är det en lättad tränare som svarar på frågorna. För hans egna del blir det den femte finalen med klubben sedan han anlände 2011.

Men den karismatiska Robertsson vittnar även om att vägen hit har varit lång och snårig.

För att klara talspråk menar 43-åringen att det rent utav varit en turbulent säsong.

– Jag är otroligt stolt över hur vår grupp kunnat hantera säsongen som den varit och hela tiden lägga saker och ting på plats. Vi har fått bygga ihop spelet och truppen på ett sätt som vi är jättestolta över. Det har varit tufft, det måste jag erkänna, säger han.

Kan du utveckla?

– Det har varit mycket fokus på OS, Det har varit mycket fokus på vår trupp, de har ifrågasatt vår kompetens som förening. Faktiskt inhemsk kritik också. Man har varit väldigt kritisk till vad som vi har gjort och vad vi gör.

Vem har ifrågasatt?

– Allmänt liksom. På ett sätt.. jag vet inte om det är ett fenomen att man ska ta någon som kanske varit framträdande och sen inte är det längre. Att man ska hittar saker för att bryta ner. Jag tänker inte nämna några namn, jag gör inte det. Men den kritiken har fått oss att granska vår verksamhet väldigt, väldigt hårt och egentligen hittat fundament som har varit viktiga historiskt och som vi återskapat.

Tycker du kritiken varit befogad eller har den varit felaktig riktad?

– Man får väl ta det för vad det är. Folk har höga förväntningar. Folk har rätt att tycka vad de vill. Sen är det upp till oss att sortera. Från början tror jag att det smög sig in lite oro i våra led. Att vi började ifrågasätta vad vi gjorde. Om kritiken var befogad? Vi kanske började skruva i lite fel saker vad gäller vårt spel och hur vi knyter gruppen samman.

Vändningen kom i januari

Bert Robertsson nämner hemmamatchen mot Frölunda 27 januari i den 42:a omgången – som slutade med 3–0-förlust – som vändningen för säsongen i stort.

– Där någonstans var det många som insåg att om vi ska mäta oss mot de bästa i hockey-Sverige och överhuvudtaget på allvar spela för SM-guld, då behöver vi höja oss en nivå i vår arbetsmoral. Gruppen slöt sig samman och resultatet ser vi nu.

På tisdag inleds matchserien mot Växjö. Smålänningarna börjar på hemmaplan och får av grundserietabellen att döma, gälla som favoriter.

– Favoritskap är inte så mycket värt, vi är beredda, kontrar Robertsson.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SHL-slutspelet herrar SDHL-slutspelet Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL