Tidigare SHL-spelaren Václav Burda död

avSimon Norberg

Foto: LENNART MÅNSSON / © Bildbyrån

Under tre säsonger runt milleniumskiftet spelade Václav Burda i Luleå.

Nu har Burda dött i en trafikolycka hemma i Tjeckien – 45 år gammal.

Beskedet har skapat chockstämning bland Luleås ikoner.

– Otroligt hemskt. Han var en fantastisk person, säger Anders Burström till NSD.

Václav Burda spelade under största delen av sin aktiva karriär för HC Sparta hemma i Tjeckien.

Men backen gjorde även tre säsonger i Luleå mellan 1999 till 2002. Under de åren var han bland annat lagkamrat med profiler som Thomas ”Bulan” Berglund, Stefan Nilsson, Jonas Rönnquist och Roger Åkerström.

Omkom i trafikolycka

Efter karriärens slut blev han scout för Ottawa Senators, en roll han hade i 13 säsonger innan han till förra året blev huvudscout i Europa för Edmonton Oilers.

Nu har tjecken omkommit.

I hemlandet rapporterar tidningen Blesk det om att Václav Burda i måndags dog i en trafikolycka när han krockade med en lastbil.

Enligt polisens uttalande ska Burda ha somnat bakom ratten.

– Lastbilsföraren försökte bromsa för att undvika kollisionen, men tyvärr kraschade de, säger polisens talesperson Kamila Haraštová till tidningen. 

Burda blev 45 år gammal.

– Fy fan vad tragiskt. Jag pratade med honom innan draften, han frågade efter en spelare. Det var en fantastisk spelare. Uppoffrande på isen och utanför. Det här är chockartat. Läskigt, säger Luleås huvudtränare Thomas Berglund till Expressen.

Sorg i Luleå

Flera Luleå Hockey-profiler sörjer den förre lagkamratens död.

– Det är fruktansvärt tragiskt. Jag fick precis beskedet och det är så hemskt hur fort det kan gå. Otroligt hemskt. Han var en fantastisk person. Vi hann spela några år tillsammans i Luleå men han har alltid velat ha kontakt med de som han har spelat med här uppe. Han hörde alltid av sig när han var här i sin nya roll och vi hade kontakt så sent som i våras, säger Anders Burström till tidningen NSD.

Klubbens general manager Stefan ”Skuggan” Nilsson – som spelade tillsammans med Burda under tjeckens sista säsong i Luleå – skickade ett sms till tidningen:

”Jag är chockad över det tragiska som hänt Burda, som jag minns som en otroligt glad och härlig kompis som var omtyckt av alla. Som spelare var han superseriös och noggrann i allt han gjorde och han var en riktig lagspelare. Jag är bedrövad och tankarna går till de närmaste”, skriver han.

Jan Sandström:

– Så jävla tragiskt, underbar människa på alla sätt.

Jonas Rönnqvist:

– Man får alltid en klump i magen när någon går bort alldeles, alldeles för tidigt. Väldigt otrevligt att läsa och höra. Han var en omtyckt kille. Väldigt seriös, vältränad och bra lagspelare som var ruggigt omtyckt i gruppen.

Luleå Hockey har uttalat sig på sociala medier och beklagat sorgen.

På Twitter skriver klubben:

”Det är med stor sorg som vi mottagit informationen om att vår tidigare spelare Václav Burda avlidit i en trafikolycka. Våra tankar går till hans familj”.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM