Hemma bra – borta bäst

Publicerad 2012-03-30

Titta – statistiken talar för AIK och Färjestad i kväll: ”Större tålamod”

FBK – HETA I GÄVLE I samtliga fyra semifinalmatcher har bortalaget vunnit. Här jublar Färjestad efter 3–2 borta mot Brynäs i den första semifinalen. I kväll är det dags för ny bortafajt – och ny seger för värmlänningarna?

Hemmaplan har blivit en nackdel.

Aldrig förr på 2000-talet har slutspelslagen svikit sina hemmafans som nu.

– Hemmalagen blir ivriga och gör misstag, säger Färjestads tränare Leif Carlsson.

Carlsson och Klockare.

Onsdagens semifinalmöten mellan AIK–Skellefteå och Färjestad–Brynäs slutade med två bortasegrar.

AIK föll i sin hemmaborg i matchens tredje förlängning och annars hemmastarka Färjestad åkte på stryk med 4–2 i Löfbergs lila arena. Och det var likadant i den första semifinalen – då vann bortalagen AIK och Färjestad i stället.

Totalt sett har SM-slutspelet inte haft så många bortasegrar under 2000-talet som nu.

Hittills, under kvart- och semifinalerna, har det blivit 15 bortasegrar och 13 hemma. En bortasegersprocent på 55,6 – jämfört med förra säsongens 39,5.

– I fjol var de flesta lagen hemmastarka men nu verkar det vara tvärtom. Speciellt bland lagen som är kvar. Det går från år till år, säger Leif Carlsson.

”Känns inget speciellt”

Carlsson påpekar att hemmaplan kan vändas till en nackdel, då problemet kan bli att laget vill för mycket och sätter hög press. Publiktrycket och pressen på spelarna ökar.

– När det är slutspel står man på ruta ett. Jag tror det hänger mycket att på att bortalagen vill visa lita extra och att de har större tålamod. De låter hemmalagen bli ivriga och göra misstag så att de själva kan göra mål.

Brynäs fysiska back Niclas Andersén förklarar sin syn på det.

– För oss känns det inget speciellt att spela borta, och jag tror att det är så för alla lagen. Men vi har haft bra bortastatistik under hela säsongen, säger han.

Men AIK:s tränare Roger Melin och Skellefteås Stefan Klockare tror att det beror på tillfälligheter.

– Jag tror att det är en fördel att ha hemmaplan, skulle man fråga alla lag om de vill ha en extra hemmamatch skulle alla ta den direkt, säger Klockare.

– De flesta lagen har bra hemmasnitt så det är nog bara en tillfällighet, säger Melin.

Följ ämnen i artikeln