UPPGIFTEN: KLIV FRAM!

HOCKEY

Lagens nyckelspelare måste våga i ödesmatcherna i kväll

Foto: Anton Lander, Lubos Bartecko, Yanick Lehoux och Viktor Fasth.

Streckstriden går in i sin slutfas – med fem lag inblandade.

Sportbladet har plockat ut en i varje lag som måste kliva fram och inte får svika.

– Det är klart att jag ska visa vägen, framför allt för de yngre killarna, säger Frölundas Tomi Kallio, 34.

Timrå, Modo, AIK, Södertälje och Frölunda slåss om en slutspelsplats och försöker undvika de två kvalserieplatserna.

”Ofantligt viktig”

Det är nu det är extra viktigt att lagens stjärnor och ledargestalter kliver fram. Som Timrås JVM-stjärna Anton Lander, 19, Modos pådrivare Lubos Bartecko, 34, Södertäljes motor Yanick Lehoux, 28, AIK:s succémålvakt Viktor Fasth, 28, och Frölundas poängkung Tomi Kallio, 34.

– Lander är ofantligt viktig för oss, men man måste komma ihåg att det är en 19-årig kille som man påstår är den viktigaste i ett elitserielag. Han får inte lägga hela klubben på sina axlar för då blir det för tungt, säger Timrås assisterande tränare Clas Eriksson.

Två SM-guld för Kallio

AIK:s målvakt Viktor Fasth har många gånger räddat sitt lag och för att AIK ska undvika kvalserien måste han fortsätta storspela.

– Han inger trygghet och skapar ett lugn, säger tränaren Roger Melin.

Tomi Kallio har varit Frölundas frontfigur sedan 2003 och fört klubben till två SM-guld. Men poängproduktionen har dalat kraftigt de två senaste åren och den här säsongen har det hittills bara blivit 28 poäng (11+17) på 51 matcher.

Det är en av många anledningar till att Frölunda ligger sist.

”Ska visa vägen”

– När vi ligger där nere finns det ingen som kan vara nöjd med säsongen och jag är inte nöjd med min egen insats. Men jag vet även att när det går bra för laget ser samtliga individer bättre ut än de egentligen är och likadant, fast tvärtom, är det när det går dåligt lag för laget, säger Kallio som dock erkänner att det är dags att han kliver fram ur skuggan nu.

– Det är klart att jag ska visa vägen, framför allt för de yngre killarna. Såna här matcher vinner man inte på att backa hem utan man måste våga slå passningarna och utmana motståndarnas backar. Jag och en rutinerad spelare som Niklas Andersson måste spela bra, då kan de andra följa med.

ARTIKELN HANDLAR OM