”Ta guld mot Kanada på deras hemmaplan”

HOCKEY

Gav JVM-laget tips och råd om spel – i fel land

Mats Sundin träffade i dag det svenska JVM-laget för att ge råd och tips inför den kommande VM-turneringen.

I en intervju med SVT berättar Sundin att han föreläst och gett tips om vad spelarna ska förvänta sig av att spela JVM i Kanada och hans gamla hemmaarena.

– Klart de ska ta guld. Jag sade: slå Kanada på hemmaplan, knäpp dem på näsan. Klart de ska göra det, säger Sundin bland annat.

Ett problem bara: JVM spelas i USA.

Foto: Mats Sundin.

Juniorkronorna fick finfrämmande inför JVM när NHL-legendaren Mats Sundin i dag besökte laget under förlägret i Upplands Väsby. Men frågan är vad hockeytalangerna egentligen fick ut av 39-åringens tips.

”Speciellt i Kanada”

Mats Sundin förklarar i ett tre minuter långt inslag i SVT att han mestadels berättat om vad spelarna ska förvänta sig av att spela i Kanada och i hans gamla hemmaarena Air Canada Center.

– Det är ett avstamp i den här åldern att vara med i en JVM-turnering, speciellt i Kanada där hockeyn är motsvarighet till vad fotbollen är i Spanien eller England. Det är en så jäkla rolig upplevelse. Det var kul att komma hit och hälsa på dem, säger Sundin.

Vad har du pratat om?

– Jag har nog inte pratat så mycket, de kan nog det mesta. Men lite känslan av spela i Kanada. De kommer ju spela i min gamla hemmarena Air Canada Center så lite vad de ska förvänta sig.

När du var junior, vad hade du för nytta av andra äldre spelare?

– I juniorturneringar har du inte de äldre killarna i laget med dig. Då kan det vara bra att det kommer någon som varit med och både spelat landslaget och spelat i Kanada mot kanadensare för det är en speciell nivå, både intensiteten i matcherna, förväntningarna och publiktrycket.

”Mot Kanada på hemmaplan”

– Oftast blir man lite förvånad när man kommer över att det går så pass fort och är lite mer fysiskt. Det kan vara lite obekvämt första matcherna, speciellt mot Kanada på hemmaplan.

Hur kommer det gå?

– Det är klart de ska vinna guld, det vore fantastiskt. Det sade jag: slå Kanada på hemmaplan, knäpp dem på näsan. Klart de ska göra det.

Tipsen borde dock förbrylla JVM-spelarna när de landar och det står Buffalo på skyltarna. Det är nämligen i USA JVM spelas. Däremot ska Sverige möta Kanada i just Air Canada Center den 21 december i en träningsmatch inför turneringen.

ARTIKELN HANDLAR OM