Smart Vancouver knockade Chicago

HOCKEY

Henrik Sedin målskytt

Foto: Henrik Sedin och Mikael Samuelsson firar 3–0-målet. Till höger lämnar nedstämda Chicago-spelare båset efter slutsignalen.

CHICAGO. Det skulle bli en knallhård strid om varje millimeter på isen, sa dom.

Men Vancouver gick på knock och vann nattens öppningsmatch mot favoriten Chicago med solklara 5-1.

På bortaplan.

– De siffrorna speglar kanske inte matchen, vi hade lite flyt. Men det är skönt och viktigt att få en så bra start på serien, säger Daniel Sedin till Sportbladet.

”Välkommen tillbaka, Vancouver – vi har väntat på er”.

Så löd det lätt hånfulla – för att inte säga hotfulla – budskapet i jumbotronen i United Center inför starten på reprisen av fjolårets konferenssemi.

Med andra ord:

Blackhawks skulle visa varför de är favoriter i årets Stanley Cup-slutspel och göra processen kort med rivalen från västra Kanada.

Men där bedrog de sig – grovt.

Perfekt match

Canucks gjorde en i det närmaste perfekt bortamatch och vann alltså med förkrossande 5-1.

– Ja, det är väl så här det ska göras. Vår målvakt (Roberto Luongo) höll tätt under deras förväntade forcering i början av matchen. Sen såg vi till att utnyttja våra chanser. Då vinner man, säger Mikael Samuelsson med ett leende.

Exakt så såg det ut.

De ivriga ungbloden från ”Windy City” låg på och skapade duktigt med chanser i första perioden, men Vancouvers målvaktsstjärna höll rent – och samtidigt lyckades gästerna producera två slumpmål på returer finländske målvakten Antti Niemi spred omkring sig. Sedan kom den slutgiltiga knäcken när Henrik Sedin öppnade andra perioden med ett likadant 3-0-mål.

”Psykologiska mål”

– Vi hade lite flyt med studsar och psykologiska mål och siffrorna blev lite väl stora. Så ojämnt var det inte, säger Daniel Sedin.

– Men det är skönt och viktigt att få en så bra start på serien. Nu har vi raderat deras hemmafördel. Det är så man måste se på bortamatcherna.

Canucks kunde också glädja sig åt de fick igång som det i Nordamerika kallas ”secondary scoring”.

Det var som sagt poängkungen Sedin som satte det viktiga tredjemålet, men för övriga baljor stod sådana lag- och rollspelare som Christian Erhoff, Mason Raymond, Kyle Wellwood och Michael Grabner.

– Det är väldigt bra. Ska man lyckas i slutspelet måste hela laget bidra och så var det verkligen ikväll, kommenterar Mikael Samuelsson.

”Handlar inte om hat”

Särskilt grinig, eller hård, blev matchen inte – trots att den på förhand beskrivits som rena hatmötet.

– Det där är mest något som något media haussat upp. Det handlar inte om att hata det andra laget. Det handlar om att försöka ta sig vidare till nästa omgång, säger Daniel Sedin.

Mikael Samuelsson instämmer.

– Jag tror att laget lärt sig det sedan förra året, att det inte bara går att dumköra när det hettar till.

Nästa match i serien spelas natten till tisdag.

Då måste Chicago utjämna – annars kan konferenssemin bli en riktig mardröm.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL