SKRÄCK-GÄNGET

HOCKEY

Ny succé för Bäckmans Danmark – kan möta Sverige i kvartsfinalen

MANNHEIM. Danmark fortsätter att skrämma slag på de stora hockeynationerna i VM.

Efter 6–0 mot Slovakien är danskarna i princip klara för slutspel.

I båset står snart 60-årige svenske tränarlegendaren Per Bäckman och hoppas på en kvartsfinal mot Sverige.

– Det vore inte helt fel, säger han.

Matchen mot Slovakien blev en ny dansk uppvisning här i VM och matchen var över redan efter drygt halva första perioden.

När klockan stod på 13.42 ledde danskarna med 6–0!

– Vi var chockade allihop. Jag bara stod där som en fågelholk i båset och kunde inte tro att det var sant. Jag har aldrig varit med om något liknande i hela min karriär. Sex olika målskyttar. Tre mål i power play. Makalöst, säger Bäckman.

Samme Per Bäckman hade tänkt pensionera från hockeyn när telefonen ringde hemma i Västerås försommaren 2008.

Utdömd i Sverige

Frågan från det danska förbundet var enkel: Vill du ta över danska landslaget?

– Jag har tänkt lägga av med hockeyn helt efter senaste tränarjobbet i Frölunda. Jag ville i alla fall inte träna något klubblag. Det som gjorde att jag tog det här jobbet var att jag aldrig haft hand om ett landslag. Det passade mig perfekt, säger Bäckman.

– Dessutom hade jag haft många danska spelare i mina lag tidigare. Jag visste att det var bra killar och att det fanns många unga som var på väg upp.

Då var han i det närmaste utdömd som tränare i Sverige och Niklas Wikegård sa att han såg det nästan som ett hån mot tränarbranschen att Bäckman tog över tränarjobbet i Frölunda när Stephan ”Lillis” Lundh fick sparken under säsongen 2006/07.

– Jag tog över och räddade kontraktet. Året efter fick jag själv sparken. Då låg vi femma, säger Bäckman med viss bitterhet i rösten.

Men det blev ingen pensionärstillvaro hemma i Västerås.

”Utdömde” Bäckman tog över som dansk förbundskapten och till den här säsongen tog han hjälp av en annan svensk som blivit iskall på den svenska tränarmarknaden – gamle leksandsbacken Tomas Jonsson.

Sju sidor i tidningen

Resten stavas succé.

Det är hockeyfeber utan dess like i Danmark.

– Häromdagen fick vi sju sidor i Danmarks största tidning B.T. Det är vad vi brukar få på en hel säsong i normala fall. Och efter matchen mot Slovakien kommer vi nog att få sju sidor till, säger Bäckman.

– I Danmark kommer hockeyn väldigt långt ner på listan över de sporter som får uppmärksamhet. Först är det fotboll, sedan damhandboll, herrhandboll, damtennis och bordtennis. Sedan kommer kanske hockeyn. Så det här är en otrolig utveckling för dansk hockey. Jag är verkligen glad för alla de ideella ledare som slitit med hockeyn i Danmark i så många år.

Blodpropp i lungorna

Men första året som dansk förbundskapten höll på att sluta riktig illa för Per Bäckman. I maj förra året kollapsade han på stan med en blodpropp i lungorna. Efter några dagars intensivbehandling hämtade han sig lyckligtvis och är i dag helt frisk.

– Jag äter blodförtunnande medicin och det får jag fortsätta med hela livet. Men det är inga problem i övrigt.

– Och att ha hand om ett landslag passar ganska bra i min ålder. Jag är ledig juni, juli och augusti och behöver bara vara taggad när det är VM. Resten av tiden kan jag åka omkring och se på hockey.

”Bara att njuta”

Och Per Bäckman har gått från iskall till stekhet som hockeytränare, samtidigt som Bengt-Åke Gustafsson hamnat i blåsväder som svensk förbundskapten.

– Men det får man tåla. Har man hållit på i trettio år blir det både ris och ros. Men det verkar som förbundskaptener får extra kritik just när det ska sluta. Det var väl samma sak med Lagerbäck trots allt bra han hade gjort.

Om det skulle bli Sverige i en kvartsfinal, då?

– Som sagt – det vore inte helt fel. Men om vi kommer till en kvartsfinal så spelare det ingen roll vilka vi möter. Just nu är det bara att njuta. Men blir det Sverige är det bara ut och köra, även om de är bättre på i stort sett alla positioner. Och de passade väl inte oss så bra senast i Ängelholm.

Då blev det 10–3 till Sverige.

– Jag tycker Sverige ser bra ut, Och i slutändan tror jag det kommer handla om Ryssland, Kanada, Sverige och Finland.

Om nu inte danskarna fortsätter att skrälla då, förstås.