Percy Nilsson friad i hovrätten

Hotet om fängelse vändes till firande med stek och rödvin för Malmös hockeyprofil Percy Nilsson. Han och hans båda medåtalade frikändes av hovrätten i målet om skattefusk i hockeyklubben Malmö Redhawks.

Foto: KRISTER HANSSON
OSKYLDIG Malmö tingsrätt dömde Percy Nilsson till ett års fängelse – men i hovrätten friades han.

– Det har varit en lång, tuff period så det är klart att man är lättad, sade Percy Nilsson till TT kort efteråt.

Som tidigare ordförande i Malmö Redhawks har han stått åtalad för utbetalningen av löner till sex utländska spelare under 1990-talet. Bara en mindre del av beloppen betalades ut och skattades i Sverige. Resten gick till spelaragenter utomlands. Staten ska därmed ha förlorat minst 2,9 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter.

Fel i deklaration

I Malmö tingsrätt förra året dömdes både Nilsson och tidigare klubbdirektören Sune Moberg till ett års fängelse, medan tidigare klubbdirektören Gunnar Svensson frikändes. I onsdagens dom i hovrätten frikänns alla tre.

Ändå slår rätten fast att hockeyklubbens deklarationer var felaktiga när inte hela summan togs upp som lön. Rätten anser också att de åtalade hade en sådan ställning i klubben att det var deras ansvar att rätt uppgifter kom in till skattemyndigheten.

Men för att kunna dömas krävs också ett uppsåt att lura samhället på pengar. Enligt tingsrätten fanns ett sådant uppsåt, men hovrätten bedömer tvärtom att ingenting tyder på att de åtalade med avsikt lämnat felaktiga uppgifter.

– Det är bara att konstatera att hovrätten gjort en annan bedömning än vad vi och tingsrätten gjorde, säger kammaråklagare Håkan Litsegård, som drivit målet tillsammans med kollegan Lars Olson.

Viktig prövning

Trots utgången anser Litsegård att det var rätt att ta målet till domstol.

– Det var viktigt att få en rättslig prövning. Vi har gjort det jobb vi ska göra, säger han.

Percy Nilsson menar att hotet om fängelse har hämmat både hans affärsverksamhet och det sociala livet.

– Samhället straffar på sitt sätt och jag har fått en hel del skit för det här, säger han.

Han tycker att de åtalades synpunkter kom fram bättre i hovrätten och att rättens ordförande ”förstått vad gällde”.

– I kväll firar jag med hemlagad pepparstek. Det får nog bli ett riojavin också.

Bakgrund: Avtal med sex spelare

TT