Hela affären stinker – men jag tror inte den är över än

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund jobbar heltid på Svenska Spel.

Vad tror ni hade hänt om Ulf Rönnmark

också jobbat åt staten? Nej, just det.

Den här affären stinker lång väg.

I torsdags avslöjade TV4 att Ulf Rönnmark jobbar som marknadschef på spelbolaget Expekt.

I tv-inslaget intervjuades även svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Michael Englund, som då inte hade några invändningar mot Ulf Rönnmarks civila jobb.

Men det var då det.

Ett par dagar senare gör svenska ishockeyförbundet årets kovändning - finns det något mer spektakulärt ord? - och stänger av Rönnmark under utredningen och i går kom beskedet:

Ska Ulf Rönnmark fortsätta döma ishockey på elitnivå måste han byta jobb.

Många frågetecken

Okej, någonstans kan jag förstå förbundets resonemang, men beslutet väcker ändå en rad frågetecken:

Vad hände från det att Michael Englund intervjuades i tv tills att förbundet stängde av Rönnmark?

Hur kan Christer Englund sitta som ordförande i förbundet samtidigt som han är chef på Svenska Spel, som dessutom är ishockeyförbundets huvudsponsor?

Är idrottsministern Bosse Ringholm, som dagligen slåss för att behålla spelmonopolet, inblandad i hockeyförbundets spektakulära kovändning?

Hade Ulf Rönnmark blivit avstängd om han jobbat som marknadschef för statliga Svenska Spel istället för konkurrerande Expekt?

Är Ulf Rönnmark opålitlig?

Om vi börjar med det sistnämnda måste man fråga sig om Ulf Rönnmark som frilansande marknadschef har någon som helst makt att påverka spelbolagets odds på matcherna i elitserien?

Knappast, det låter verkligen långsökt.

Dessutom kan ju vilken domare som helst lasta in säckvis med pengar på den match han själv ska döma och vem kan i så fall kontrollera det?

Och hur vet man att en målvakt inte spelar på sina egna matcher?

Nej, det handlar givetvis om ömsesidigt förtroende och så länge vi inte har heltidsanställda proffsdomare i Sverige måste de som dömer ha civila jobb vid sidan av. Ulf Rönnmark är marknadschef på Expekt, Thomas Andersson brandman i Gävle och Robert Lahti polis i Västerås - till exempel.

Tycker synd om Ulf Rönnmark, men mest av allt tycker jag synd om svensk ishockey som i och med förbundets (Svenska Spels?) beslut tappar en av sina absolut bästa domare.

Snart brist på domare?

Men jag tror inte den här affären är över än. Domarna planerar att ta upp frågan till diskussion i veckan och därefter vidta lämpliga åtgärder. Med andra ord: bli inte förvånade om det snart ställs in matcher på grund av att det inte finns några domare att tillgå.

Svenska ishockeyförbundet har återigen satt sig i en svår situation och frågan är om inte Christer Englund snart också tvingas välja sida.

Ordförande i svenska ishockeyförbundet eller chef på statliga Svenska Spel?

Någon annan följd kan jag inte se efter avstängningen av Ulf Rönnmark.

Patrik Thornéus

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN