Fruktad på isen - älskad på läktaren

Publicerad:
Uppdaterad:

Kallio: Jag vill visa respekt för publiken

GÖTEBORG

Artist, målskytt och grovjobbare - allt i en och samma person.

Tomi Kallio är precis den matchvinnartyp som Frölunda ville ha.

Och publiken älskar honom.

- Jag vill visa respekt för åskådarna som betalar mycket pengar för att se oss spela, förklarar Kallio.

Finländaren Tomi Kallio ser sin nya Sverige-karriär som en nystart. Efter äventyret i NHL gör han nu succé i Frölunda.
Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON
Finländaren Tomi Kallio ser sin nya Sverige-karriär som en nystart. Efter äventyret i NHL gör han nu succé i Frölunda.

Det råder en ömsesidig kärlek mellan Tomi Kallio och Scandinaviums publik. Åskådarna uppskattar finländarens kompromisslöshet, tacklingsvilja och totala hängivenhet.

Hela matcherna, varje byte.

Kallio halkar hela tiden tillbaka till den fantastiska stämningen i Scandinavium när han pratar om sin korta tid i Frölunda. Han älskar att spela inför mycket människor.

- Det har varit fullsatt varje hemmamatch jag spelat och jag vill gärna att det fortsätter så. Scandinavium är otroligt att spela i när det är fullsatt, förklarar Kallio.

Efter sin rundtur hos tre klubbar i NHL ser Tomi Kallio sin nya Sverige-karriär som en nystart. Och framtiden funderar han inte mycket över.

- Jag saknar inte NHL just nu i varje fall, berättar han.

Under tiden i Nordamerika spelade han för Atlanta Trashers, Columbus Blue Jackets och på slutet en kort tid för Philadelphia. Det blev en ryckig tid på slutet och inte så mycket spel.

- Jag bodde på hotell de sista två och en halv månaderna och det kändes rätt att byta miljö, berättar Kallio.

Målskytt i debuten

Han gjorde mål direkt i debuten mot Djurgården och sedan har det rullat på med femton poäng på tio matcher och det är bara i bortamötet mot Modo som han varit poänglös. Ett mycket bra facit.

- Jag är jättenöjd så här långt, säger Kallio, som nyss flyttat in en ny lägenhet i Lunden, som han och flickvännen Sini stortrivs i.

Och nu är det bara Frölunda som gäller. Åtminstone fram till nästa sommar då Tomi Kallio blir free-agent och kan förhandla med NHL-klubbar om han vill. Men han är inte intresserad om det inte känns helt rätt.

- Nej, jag åker inte över för ett tvåvägskontrakt utan det måste vara envägs. Dessutom är det mycket värt att spela i ett vinnarlag... som Frölunda till exempel, säger Kallio och ler med hela ansiktet.

Han gick rakt in i förstafemman och tillsammans med Niklas Andersson, Jonas Johnson, Ronnie Sundin och Magnus Johansson utgör han elitseriens kanske bästa femma.

- Det är lätt att spela ihop med så bra spelare... och roligt, fyller Kallio i.

Spelade med Hyvönen

Ett tag spelade han tillsammans med Färjestads succéförvärv Hannes Hyvönen, som inte är lika namnkunnig som Kallio, men en klasspelare likafullt.

- Jag är inte ett dugg förvånad att Hannes har lyckats så bra. Han har ett ruggigt skott och är en riktig målskytt, berättar Tomi Kallio.

Nu väntar slutspelet. Något som Tomi Kallio har stor erfarenhet av från Finland där han vann två gånger med TPS Åbo.

- Det kommer att bli en helt annan värld där alla lag får en extra kick och lyfter sig. Vi måste också förbättra oss annars får vi det tufft, säger Tomi Kallio.

Som trivs när det blir tufft och tätt och mycket närkampsspel. Trots att han har bra teknik och en härlig skridskoåkning är han minst lika mycket en kämpe som aldrig slutar åka skridsko och tackla.

- Ingenting är gratis ute på isen och jag vill verkligen vinna varje match, förklarar Kallio.

En matchvinnare.

Martin Strömberg

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN