Ingen lyckad återkomst - men det blir fotsättningen

Publicerad:
Uppdaterad:

Det blev ingen drömcomeback för Mats Sundin i Toronto.

Men det var barra millimetrar från succé, då han var med och spelade fram till kvitteringen 1-1 sju sekunder från slutet och sedan spelade fram Robert Reichel till en jättechans på övertid.

Jag tror ändå att Mats Sundin kommer att få en avgörande roll i den här semifinalen mot Carolina.

Torontos coach valde att använda Sudden mycket sparsamt i comebacken.

Sudden spelade bara tretton minuter av den ordinarie speltiden.

Och tet var heller ingen tillfällighet att Mats Sundin fick starta mellan en av NHL:s tuffaste spelare, Tie Domi, och en av de elakaste - Darcy Tucker.

Man kan ju se det som en petning fån förstakedjan, men jag ser det från en uttänkt strategi från coachen Pat Quinn.

- Don"t touch our captain, "rör inte vår lagkapten".

Med både Domi och Tucker på isen är det inte många motståndare som vågar ta några friheter med motståndarens största stjärna.

Då smäller det.

Det var det budskapet Pat Quinn ville få fram.

Finalen: Toronto-Detroit

Det är i de kommande matcherna Sudden ska ha en avgörande roll. Toronto återvänder nu till sin hemmais i Air Canada Center, efter 1-1 i matcher borta i Raleigh, Carolina.

Det är ett bra utgångsläge.

Jag har nu sett båda semifinalerna två dagar i rad och tycker att det mesta pekar mot en Stanley Cup-final mellan Detroit och Toronto.

Det skulle i så fall bli den första Stanley Cup-finalen mellan två av de sex ursprungslagen i NHL, sedan Montreal slog New York Rangers med 4-1 i matcher 1979.

I natt blev en annan svensk matchvinnare, då backen Niclas Wayllin sköt segermålet för Carolina på övertid, en nästan bortglömd back här hemma. Det finns många bra svenskar i NHL, där Wallin är ett exempel, som jag tycker landslagsledningen haft dålig koll på.

Mats Wennerholm

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN