Hemska misstaget – dödförklarade fel person: ”Tragedi”

avSimon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera spelare i Humboldt Broncos juniorlag omkom i den tragiska bussolyckan i kanadensiska Saskatchewan på fredagen.

Nu meddelar justitiedepartementet i provinsen att en av kropparna blivit felidentifierad.

– Jag kan bara framföra vår djupaste ursäkt, säger Drew Wilby, talesman för departementet.

1 av 4
Xavier Labelle, tv, misstogs först som ett av offren i busskraschen. Parker Tobin, th, sades då ha överlevt. Nu ber obducenten om ursäkt. Spelarna hade förväxlats.

Humboldt Broncos juniorlag var på väg till säsongens viktigaste match när lagets buss kraschade våldsamt med en lastbil. 15 personer omkom i olyckan varav flera av spelarna i Broncos.

Hockeyvärlden slöt i helgen upp och offren hedrades med ceremonier och tysta minuter på flera NHL-arenor i lördags.

– Jag kan inte ens föreställa mig vad de anhöriga går igenom just nu, sa Kanadas premiärminister Justin Trudeau efter den hemska olyckan.

”Mina djupaste kondoleanser”

Flera av föräldrarna har fått ta emot fruktansvärda besked. Bland dem finns Paul och Tanya Labelle. De fick beskedet att deras son, Xavier, fanns bland de omkomna.

Men det var felaktiga uppgifter.

På måndagen meddelade justitiedepartementet i Saskatchewan att de felidentifierat en av kropparna.

Lokalttidningen The Star Phoenix skriver att obducenten misstagit Xavier Labelle för Parker Tobin. Tobin omkom i olyckan, men Labelle är däremot vid liv, men skadad.

Drew Wilby, talesman för justitiedepartementet, beklagar det tragiska misstaget och ber om ursäkt.

– Inga ord är tillräckliga. Jag är pappa till tre pojkar och kan inte ens föreställa mig vad familjerna går igenom. Allt jag kan göra är att framföra vår djupaste ursäkt och våra djupaste kondoleanser, speciellt till familjen Tobin, och att de på något sätt lyckas gå vidare från det här.

”Ofattbar tragedi”

Enligt ett gemensamt uttalande från familjerna ”sörjer de tillsammans. De hoppas att fokus kommer fortsätta ligga på de som sörjer och försöker återhämta sig, och inte på förvirringen i en ofattbar tragedi.

Xavier Labelles bror, Isaac, skrev på måndagen ett inlägg på Facebook där han försökte sätta ord på känslorna.

Allt jag kan säga är att mirakel existerar. Mina djupaste kondoleanser till Tobins familj”, skrev han.

Bonnie Schatz, som förlorade sin 20-årige son Logan, lagets lagkapten, i olyckan uttrycker sin sorg över vad de två familjerna får gå igenom.

– Vi lider oerhört mycket med dem, som redan har gått igenom så mycket. Jag kan inte föreställa mig hur det är att få ett sådant här besked, för någon familj, säger hon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM