Första matchen på ett år – blev hjälte

HOCKEY

Succé för hemmasonen

Betydelselös match för Skellefteå – livsviktig match för Djurgården.

Då stal en 34-åring showen.

Johan Backlund höll nollan i sin första tävlingsmatch på högsta nivå på över ett år.

Skellefteå har redan säkrat seriesegern.

Därför är resterande matcher av grundserien betydelselösa.

För Djurgården, däremot, är varje poäng enormt värdefull. De slåss om en direktplats till slutspelet med Växjö och Färjestad, vars fans nog fick en smärre chock när de fick se att Skellefteå skulle ”vila” fem spelare till kvällens match – och dessutom ställa 34-årige tredjemålvakten Johan Backlund i mål.

Backlund som hållit till i J20-laget på senare tid och som inte hade gjort en match på högsta nivå sedan 24 februari 2015.

”Sänder en signal”

Men han svarade kritikerna.

Veteranen – som är fostrad i Skellefteå och som har har en NHL-match med Philadelphia Flyers på meritlistan – stoppade alla 31 skott och utkristalliserades därmed till stor matchhjälte.

– Johan är en rutinerad kille, som varit i Nordamerika och vänt. Han har massor av meriter. Det här handlar inte, som Skellefteå sa på förhand, om att han ska få känna på hur det känns att spela inför storpublik, det har han redan gjort i Philadelphia. Det här handlar om att skicka en signal till övriga slutspelslag att: ”Vi är tre riktigt bra målvakter, vi är inte oroliga”, säger C More-experten Niklas Wikegård.

Var nervös

Skellefteå vann till slut matchen med 3-0 efter att Pontus Petterström fastställd slutresultatet i öppen kasse.

Efteråt erkänner Backlund att han var nervös.

– Jag hade ju inte spelat på den här nivån på över ett år. Men jag snackade med ”Mackan” Svensson inför matchen och han sa: ”Försök att stå mitt i mål”, så jag körde på det, säger han i C More.