Händemark hjälte för Malmö mot Frölunda

HOCKEY

MALMÖ. På hela förra säsongen gjorde han ett mål.

Mot mästarna Frölunda blev Fredrik Händemark Malmös matchhjälte med två mål.

– Jag har jobbat med det mentala för att komma ur min komfortzon, säger Fredrik.

Malmö har skaffat sig en mental rådgivare i Susanne Pettersson som Händemark haft möten med för att förändra sin inställning på isen.

– Varje gång jag har pucken, försök göra något med den, håll i den. I stället för att bara vara där ute och spela av mitt byte. Jag tänker hela tiden på att sätta avtryck på mitt byte nu, säger han.

Det har gett resultat.

– Försäsongen har känts bra och premiären gick bra. Bara att fortsätta nu. Försöka utmana mig själv och våga göra grejer. Det mentala är grymt viktigt.

Utöver sina två mål svarade Händemark för en stor arbetsinsats och mot slutet när Frölunda öste på gick han ner och täckte ett riktigt tungt skott.

– Jag fick bita i det sura äpplet. Hade chans att få ut pucken över blålinjen men fick inte det så det blev ett långt boxplaybyte och jag fick täcka något skott.

Ett skott som kändes.

– Jadå, det gjorde det. Men det var det värt.

Bottentippade Malmö plockar alltså en seger mot mästarna direkt.

– Är vi bottentippade? Är det så? Ha ha. Grym start. Svenska mästarna hemma. Kan inte vara skönare.

Säger Fredrik och beskriver sina två mål:

– Första var riktigt bra forecheck av Tjärnqvist och Rosdahl. Jag försökte bara hålla mig framför mål och Kim Rosdahl fick fram pucken. Bara att trycka till den och hoppas på det bästa.

– Vid andra kommerjag från ett byte, tror jag fick pucken från Benoit. Tänkte inte så mycket försökte få med mig farten och utmana. Det gick vägen den här gången.

Efter att ha dribblat sig loss vid blålinjen pricksköt han i fart i bortre krysset ur ganska dålig vinkel.

– Siktade kanske inte just på kryssribban in men i bortre hörnet försöker jag sikta. Den satt ju bra.

Sett över 60 minuter var Malmö det bättre laget.

– Det är kul. En bra start. Vi var bättre överallt på banan. Nihlstorp bra i målet. Allting klaffade i stort sett. Sen gör de två power playmål i slutet. Inte så mycket att säga om. De har bra spelare men vi vann rättvist, säger Fredrik Händemark.

Tyngre för mästarna Frölunda, som åkte på en förlust direkt. Kaptenen Joel Lundqvist var besviken, men inte alltför pessimistisk efteråt.

– Man får analysera lite och sen gäller det att vi hela tiden flyttar fram vissa bitar. Vore konstigt om vi tänkte ”shit, allt stämmer” i det här skedet. Vi har mycket nytt men det är ingen ursäkt. Vi ska vinna matcher ändå, säger han.