Pittsburgh till final efter jättedramatik

HOCKEY

TV: Se rookiens mål som frälste Penguins

PITTSBURGH. Det blir pingviner mot hajar i Stanley Cup-finalen.

Pittsburgh slog Tampa med 2–1 i det avgörande Game 7-dramat hemma i Consol Energy Center i natt.

– Det känns fantastiskt roligt, jag är så glad över att få sitta här med de här grabbarna. Vi har kämpat extremt hårt hela säsonger och jag tycker vi förtjänar att vinna. Vi var det bättre laget i den här serien, säger Patric Hörnqvist, som får göra sitt allra första framträdande i hockeyvärldens allra största galaföreställning, till Sportbladet.

Foto: Crosby lyfte bucklan – vilket anses bringa otur inför finalen.

Så var de bara två kvar...

San Jose Sharks avgjorde sin konferensfinal mot St. Louis Blues i går natt – och ett dygn senare följde Pittsburgh Penguins efter dem in i Stanley Cup-finalen genom att knocka Tampa Bay Lightning i en Game 7-klassiker hemma i Consol Energy Center.

Därmed skipades, tyckte de flesta bedömare i Nordamerika i natt, rättvisa.

Sensationell matchvinnare

Pingvinerna vann visserligen ”bara” med 2-1 – efter två mål signerade sensationelle rookien Bryan Rust – men dominerade den avgörande tillställningen kraftigt.

– Ja, vi gjorde vår bästa match i hela slutspelet. Så här vassa har vi inte varit i 60 minuter någon gång tidigare, säger Patric Hörnqvist när vi träffar honom i ett lyckorusigt och stojigt omklädningsrum efteråt.

– Men det gick väldigt långsamt på slutet. Det var nästan som i basket, jag trodde aldrig vi skulle nå slutsignalen. När den till slut ljöd kände jag dock att...ja, vi var det bästa laget över sju matcher. Det här var rättvist.

För ”Bengan”, som spelat åtta säsonger i Nordamerika,  blir det första Stanley Cup-finalen i karriären.

– Det känns fantastiskt roligt. Det finns inget större i hockeyvärlden. Jag är framförallt glad över att få sitta här med de här grabbarna, fortsätter han.

– Vi har gått igenom så mycket tillsammans och fått jobba så hårt för att komma hit.

Efter matchen lyfte Penguins kapten Sidney Crosby ”Prince of Wales”-trofén, trots att det anses föra otur med sig. Något San Jose vägrade göra efter gårdagens avancemang.

Men draget kan också bli lyckosamt för Pittsburgh. Senast de var i final, 2009, lyfte Crosby också bucklan efter konferensfinalen – då gick det hela vägen till Stanley Cup-seger.

”Finns inget roligare än Stanley Cup”

För Carl Hagelin blir finalen hans andra framträdande på hockeyns allra största scen. Han spelade ju final med New York Rangers så sent som för två år sedan – och han ser fram emot att få återvända.

– Ja, det finns inget roligare än att spela Stanley Cup-final, säger han.

– Men den här gången ska jag försöka ta titeln också. Det kommer bli väldigt svårt, vi måste spela ännu bättre än i kväll. Men vi känner oss fräscha och har så många som kan avgöra matcherna. Jag har gott hopp.

Finalstart på måndag

Finalserien börjar på måndag – och Patric Hörnqvist kan knappt bärga sig.,

– Jag vill att det ska bli måndag direkt, så jag får komma tillbaka hit och se tröjorna hänga på rad och sen få kasta mig ut på isen, skrockar han.

– Samtidigt får vi inte bli för stolta och nöjd här nu. Vi har den svåraste uppgiften framför oss.

Se fler klipp och höjdpunkter på viasatsport.se