Världsstjärnan på plats i Forsbergs 30:e

avPer Bjurman

”30 har alltid varit en dröm”

1 av 2

NEW YORK. Filip Forsberg sprängde 30-målsvallen i natt.

Därmed är han inte bara etta i svenska målligan i NHL – och hetast i hela NHL sedan första februari.

Han är Nashville Predators bästa målskytt på sex år.

– 30 mål har alltid varit en dröm så det kändes såklart väldigt speciellt, säger ”Flipper” till Sportbladet efter den imponerande 5–2-segern mot LA Kings.

Experterna: Våra svenska World Cup-lag

Det är mycket som är remarkabelt med Filip Forsberg just nu.

När han i slutet av andra perioden i Nashvilles hemmamatch mot LA Kings i natt stötte in en retur i mer eller mindre öppen kasse säkrade han alltså 30:e målet för säsongen.

Därmed blev den 21-årige masen förste svensk på två år att passera den milstolpen – och samtidigt förste Nashville-spelare att göra det sedan landsmannen Patric Hörnqvist för sex år sedan. Gör han fyra till på de återstående nio matcherna slår han klubbrekord.

– Jag vet inte om man kan kalla det målsättning, men det har alltid varit en dröm att göra 30, så det känns förstås speciellt. Precis som det kändes när jag satte 20:e  i fjol, säger Filip när vi når honom efter rekordnoteringen.

”Högre växel”

Det är ingen tillfällighet att han når drömgränsen just nu. Snipern från Åkerö har varit glödande het en längre tid och är med sexton fullträffar etta i hela NHL:s målliga sedan första februari. Alex Galchenyuk är tvåa med femton under samma tid – och trion Sidney Crosby, Alex Ovetjkin och Brad Marchand trea med tretton.

– Det visste jag inte, men ja, laget är bra nu också. Vi har lagt i en högre växel, fortsätter han.

– Samtidigt gick det ju rätt trögt för mig i början av säsongen så det är väl på tiden att jag kommit igång.

Ja, det är ju också anmärkningsvärt. Vid jul hade unge Forsberg ännu bara gjort sju mål. Ändå är han uppe i 30 nu? Vad hade hänt om han, och Predators, varit i samma slag hela säsongen?

Tappat på övertid

Matchen mot LA i natt vann stjärnorna från Music City till sist med 5–2 och den segern var ingenting mindre än ett så kallat statement.

Kings har varit exceptionellt bra på slutet – och lagen kan mycket väl komma att stöta på varandra i första slutspelsomgången om några veckor.

– Det har varit tajta matcher mot dem hela året men vi har fått stryk på övertid några gånger så självklart var det skönt att få den här segern nu, konstaterar ”Flipper”.

– Jag tycker överhuvudtaget det känns som vi är redo för det som ska komma. Vi spelar bättre och bättre hela tiden, det brukar vara ett bra tecken.

■ ■ ■

Mike Fisher och hustrun och countrystjärnan Carrie Underwood på isen.

Innan och under matchen i natt hyllades Flips lagkamrat Mike Fisher, som nyligen spelade sin 1000:e match.

Hustrun Carrie Underwood, världskänd countryartist, var med på isen under en ceremoni före första nedsläpp – och i reklampauser under matchens gång dök andra kändisar upp med hälsningar i jumbotronen.

Den mäktigaste kom från U2-sångaren Bono.

Han sjöng en omgjord version Proclaimers gamla hit ”I'm gonna be (500 miles)” om det omöjliga i att ha spelat 1000 NHL-matcher...

– Det var roligt att se. Han är en extremt bra kille och förtjänade verkligen en ordentlig hyllning, säger Forsberg.

Experterna: Våra svenska World Cup-lag