Finsk hjälte när finalen hettade till

HOCKEY

Karlsson: ”Nu känns det som om det kan ha vänt”

Foto: Donskoi.

SAN JOSE. Hajarna har replikerat.

Finske Joonas Donskoi skickade hela San Jose till himlen med ett sudden death-mål hemma i Sharktank i natt.

– Nu känns det som att det kan ha vänt, säger svenske lagkamraten Melker Karlsson till Sportbladet efter 3–2-segern.

Foto: Stor glädje i hemmalaget.

Finland håller i sanning på att ta över hockeyvärlden.

Våra blåvita grannar vann som bekant JVM, gick till final i VM och kommer att dominera på NHL-draften om en knapp månad.

Och naturligtvis var det en ung finländare som blev sudden death-hjälte i den tredje Stanley Cup-finalen i San Jose i natt också.

12.18 in i övertidsdramat snappade 24-årige Joonas Donskoi upp en puck bakom Pittsburghs kasse, tog några skär upp i banan, vände och snärtade in avgörande 3-2.

– Det var han definitivt värd, han har skapat så mycket chanser åt oss, säger svenske Melker Karlsson när vi träffar honom efteråt.

”Mycket fajter”

– Han är snabb och slår bra passningar, men framförallt jobbar han hårt och vinner väldigt mycket fajter utefter sargerna.

Det viktiga för de kaliforniska hajarna var dock inte vem som hängde sudden-målet.

Det viktiga var att NÅGON gjorde det.

De hade innan nattens mara  förlorat fyra raka övertidsthrillers – och skulle hamnat i omöjligt 0-3-underläge i finalserien om det blivit likadant igen.

– Ja, fortsätter Melker från Lycksele, det var väldigt skönt att få känna att vi kan vinna på övertid även i slutspelet. Det är många matcher som avgörs på det sättet.

– Och givetvis var det en otroligt viktig seger. Man känner lättnad när så mycket stod på spel. Men jag tycker vi var värda att vinna. Vi snappade upp spelet och gjorde helt klart vår bästa match i hela finalserien. Nu känns det som att det kan ha vänt.

”Tog på krafterna”

I skadade Tomas Hertls flyttades ”The Melkman” själv upp i förstakedjan och fick alltså spela med superstjärnorna Joe Thornton och Joe Pavelski – och såg ut att trivas utmärkt.

–  Tja. Jodå. Jag fick jobba hårt och det tog på krafterna. Jag är inte van vid att spela så jättemycket som i första perioden, men...vi vinner. Då är jag glad.

Faktum  är att den 25-årige västerbottningen stod för en av matchens grannaste delikatesser när han i andra perioden slog en passning mellan sina egna ben, från en position bakom kassen, till en helt ren Brent Burns.

Om backstjärnan fått in sitt skott hade passningen blivit en miniklassiker.

– Jag trodde verkligen den skulle gå in. Särskilt som det var just Burns. Men det får bli nästa gång istället, kommenterar Melker.

För Pittsburgh, som hade chansen att skaffa sig slagläge inför fjärde matchen på måndag, innebar kvällen att en gyllene chans gick förlorad.

Gott hopp

De var i ledningen vid två tillfällen, bland annat sedan Patric Hörnqvist i slutet av andra perioden styrt in sitt åttonde mål i årets slutspel, och skapade en handfull riktigt heta chanser också under övertiden.

Men stryk blev det ändå.

– Jag tycker vi gör en bra match, men vi måste förenkla vårt spel och inte söka en extra passning så ofta. Gör vi det har jag gott hopp inför fortsättningen, säger coachen Mike Sullivan.

ARTIKELN HANDLAR OM