”Ta bort allsvenskan – och öka till 20 lag”

Wikegård: ”Vet att det kommer uppröra...”

Skellefteå mot Färjestad i final.

Då tror C Mores expert Niklas Wikegård på låga tittarsiffror för Kanal 5, som sänder finalserien.

– Det är ett problem för oss inom hockeyn att landsorten är så stark och att storstäderna – kanske inte Göteborg, men Malmö och Stockholm – är såpass svaga, säger han i sin videoblogg på TV4.

Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman har tidigare kritiserat Niklas Wikegård, men nu verkar de vara rörande överens efter att Croneman skrivit en krönika med rubriken ”Hockeyns slutspel är dött utan lagen från storstäderna”.

– Johan Croneman skrev en artikel i Dagens Nyheter där han mycket riktigt påpekar det här med bristen på storstadslag. Jag vet att det här kommer uppröra er ute på landsorten, men det är faktiskt så att intresset sjunker enormt när inte Malmö, Göteborg eller Stockholm är med i toppen på serien eller i slutspelet, säger Wikegård i videobloggen.

– Det kommer förmodligen inte bli några bra tittarsiffror. Ganska få som håller på Skellefteå och Färjestad totalt sett, även om det är två stora, fina föreningar. Det vore intressant om femman redovisar tittarsiffrorna i finalen. Det är nästan inga av mina kompisar som pratar om SM-slutspelet i hockey, och de är intresserade av idrott. De pratar om Masters, allsvenskan, lite NHL och VM, men SM-slutspelet är dött.

”Plocka bort allsvenskan”

Wikegård, som sitter sportrådet i Djurgården, fortsätter:

– Jag hoppas det i framtiden finns ett bra Malmölag där uppe och minst ett bra Stockholmslag. Sedan ska det samtidigt finnas plats för alla lag från landsorten också, från norr till söder. Men vi måste få upp storstadslag, annars blir det en stegvis söndring av intresset.

Till nästa säsong försvinner kvalserien när systemet för upp- och nedflyttning görs om. Niklas Wikegård kommer med ett kontroversiellt förslag – skrota allsvenskan.

– Jag tycker att man borde ha 18 lag, kanske till och med 20 lag, i högsta ligan, och sedan fyra raka division 1-serier under det. Och på sikt plocka bort hockeyallsvenskan.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN