Leksandsseger i ”årets match”

HOCKEY

”Förstår om publiken är besviken”

Leksand bröt trenden men AIK hamnade i samma gamla trall.

3–1 till Leksand i det som på förhand kallades "årets match" i Stockholm.

– Vi var kanske tyngda av stundens allvar, säger AIK:s tränare Rikard Franzén.

Foto: Jacob Blomqvist öppnade målskyttet i segern mot AIK.

Utanför Globen var det lika trångt som på annandagsrean, och för en gångs skull fanns det "svartabörshajar" även inför en ishockeymatch i SHL.

Det har pratats om årets match och det fanns förhoppningar om ishockeyfest mellan två taggade lag. Men AIK tappade tändningen någonstans mellan omklädningsrummet på Hovet och isen i Globen.

– Jag förstår om publiken är besviken. Det ska ju vara det roligaste som finns att spela en sån här match, men vi tar ju inget ansvar i första perioden, säger AIK:s Fredrik Hynning.

Hersley ut skadad

Han fick se sitt lag hamna i underläge med 0–2. Första målet var en retur i powerplay som Jacob Blomqvist satte med en halvträff. Passningen från poängkungen Patrik Hersley som senare fick kliva av skadad.

2–0-målet var tjusigt. Blomqvist kontrade och hittade Kevin Kapstad med en lös passning i djupled och Kapstad stötte in pucken med enhandsfattning.

Leksand har förlorat sina tre senaste andraperioder med totalt 4–18, och även på torsdagen gick det illa. Men Teemu Ramstedts mål blev AIK:s enda i perioden och matchen.

– Det var vår svagaste period, men tredje lyckades vi spela av på ett bra sätt, konstaterar Leksands nöjde tränare Andreas Appelgren.

Med 3.27 kvar fick han se en omarkerad Pär Edblom säkra segern med sitt 3–1-mål.

Franzén: Skönt

Appelgren påstår att han inte vågar titta i tabellen, men gör han det i smyg får han se att Leksand har tolv poäng ned till strecket. Detta eftersom HV 71 föll i sin match. Något som gläder både Fredrik Hynning och Rikard Franzén.

– Kul att höra det i alla fall, säger Hynning.

– Skönt, men vi måste spela vår ishockey, säger Franzén.

Han menar att hans lag tränat bra under uppehållet, med både fart och försök göra laget mer kompakt. Men någonstans kommer alltså prestationsångesten som är så vanlig för bottenlag.

– Självförtroende är ju inte på topp. Och så ger vi bort första perioden, säger Fredrik Hynning.

Om det var en sen julklapp eller inte kan man tvista om, Andreas Appelgren såg i alla fall inte första perioden som en gåva.

– Vi visade att vi ville vara med och bestämma, säger succénykomlingens tränare.

Patrik Larson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM