Renbergs hårda känga till SOK

avDaniel Hultqvist

HOCKEY

SVT-experten kräver att Damkronorna får delta i Sotji: ”Jag står oförstående till det”

SOK ska i december besluta om Damkronorna får delta i Sotji-OS.

En process som sågas av SVT:s hockeyexpert Mikael Renberg.

– Damerna har chans på brons, det är ett konstigt utspel, säger Renberg.

”Resultatet är ett kraftigt bakslag”, konstaterade SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo efter Damkronornas 0-12-facit mot USA och Finland – och efter den nedåtgående trenden sedan Damkronornas silverbragd i Turin 2006.

Damkronorna har ännu inte fått klartecken för en OS-plats – men det borde de få, anser SVT:s hockeyexpert Mikael Renberg som under Karjala Cup-sändningen mot Ryssland kritiserade SOK:s hållning.

”Har bättre chans än skidåkare”

– Jag står oförstående till det. Visst, det har inte gått åt rätt håll och man har inte utnyttjat boosten från sitt silver och vi får inte fram tillräckligt många tjejer. Men att hota tjejerna med att inte skicka dem till OS är direkt felaktigt, säger Mikael Renberg som anser att damerna inte fått den hjälp de behöver.

– Det är det största problemet, säger Renberg.

Experten tycker att Damkronorna har en chans på medalj i fall de skulle få en OS-biljett.

– Det är en kort turnering och med rätt målvakt och att få spelare att bli heta finns chansen att ta en bronsmedalj. Det kan man inte säga om alla längdskidåkare och alpinåkare. Jag tycker damerna har en chans på ett brons. Det är ett konstigt utspel.

Beslut om en månad

Den 19 december kommer Sveriges olympiska kommitté att göra sin uttagning. Peter Reinebo vill inte säga mer än att Damkronorna, som just nu deltar i fyrnationsturneringen i Lake Placid, är på listan som ska övervägas.

– De är internationellt inkvalade men det handlar om att ta ett beslut. Vi väntade med det i maj när vi gjorde första uttagningen av de skälen att Damkronorna haft en nedåtgående trend, säger Reinebo.

Som bekant är det fysiken på spelarna som SOK har ifrågasatt och i somras togs ett nytt landslagsprogram fram där framförallt tyngden låg på att bygga upp tjejernas fysiska status.

”Vill skicka en signal”

Det är av den anledningen som ett OS-beslut har skjutits upp, förklarar Reinebo.

– Vi vill skicka en signal till dem att vi vill se en vändning. Det är i det läget i befinner oss i nu men i dag kan jag inte säga hur vi kommer ställa oss. I normala fall tar vi ut lagboll-sporter som är internationellt inkvalade. Det är vår utgångspunkt.
Vad säger du om Mikael Renbergs utspel?

– Jag håller med honom i att Damkronorna skulle kunna fajtas om en bronsmedalj, det är därför vi har skickat en signal till dem genom att förstärka deras program och för att de ska kunna få en vändning i sin utveckling. Jag är av precis samma uppfattning.

ARTIKELN HANDLAR OM