Tränarens order: Kör ihjäl någon

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-29

Därför slutade Calle Johansson i NHL - och började om

TORONTO

Calle Johansson, 37, är tillbaka i NHL och målet är att vinna Stanley Cup.

För Sportbladet berättar han om sin succécomeback, om hur han motsatte sig tränarordern att "köra ihjäl någon" och därför lämnade Washington och om att han kan tänka sig att spela World Cup i höst.

- Vill förbundskaptenerna ha mig ska jag fundera på saken, säger han.

I vinter har vi sett Calle Johansson som omtyckt expertkommentator i Canal +. Tillsammans med studioankaret och kommentatorn Niklas Holmgren har han lotsas oss tv-tittare genom elitserie- och NHL-matcher med träffsäkra och lättförståeliga analyser.

Calle Johansson hade gjort sitt som spelare.

Trodde han.

Sedan skedde saker bakom hans rygg som han definitivt inte hade väntat sig.

- Jag lade ju av och Washington var aldrig aktuellt. Inte spel i elitserien heller. Men Toronto hörde av sig till Washington i mitten av januari och frågade om klubben fick prata med mig, säger Calle Johansson.

"Världens chans"

Sedan gick det snabbt.

I början av mars satte han sig på ett flyg till Toronto.

- Det var ju världens chans, det insåg jag snabbt. Men det fanns många saker som först skulle falla på plats innan jag kunde skriva på.

Som?

- Min familj, förstås. Karin, min fru, har under alla år ställt upp för mig och nu fick hon bestämma. Vi pratade om saken och hon sa att jag skulle åka. Sedan var det Canal +, jag har ju ett jobb där att sköta. Som tur var kanalen väldigt förstående.

Washington sa ja

Calle Johansson fortsätter:

- Jag är ju dessutom scout åt Washington och jag sa till klubben att jag absolut inte går till Toronto om inte den tycker det är okej. Herregud, Washington är min klubb och den har gett mig så mycket genom åren. Jag vill gärna fortsätta mitt scoutjobb i framtiden.

Allt gick att lösa.

Washingtons general manager George McPhee tyckte att Calle Johansson förtjänade att få spela i ett lag med chansen att vinna Stanley Cup.

Som ett tack för alla år i klub ben.

Calle Johansson är Washingtons framgångsrikaste försvarare i historien med 14 säsonger bakom sig.

Skulle byta bort pengarna

- Jag är glad att klubben gav mig den här möjligheten, säger han.

Du får fem miljoner kronor för besväret, hur mycket spelade det ekonomiska in i beslutet?

- Man kan bara äta sig mätt och jag har redan så jag klarar mig. Jag är inte typen som går ut och köper en båt för en miljon bara för att jag har pengar.

Vad är det som driver dig?

- Att få vinna Stanley Cup. Jag skulle kunna byta bort alla pengar mot en Stanley Cup-ring. Nu har jag chansen och det känns otroligt roligt.

Annat var det förra våren.

Calle Johansson och Washingtons tränare Bruce Cassidys kom inte överens och i sista matchen för säsongen kulminerade bråket. Calle blev bänkad mellan tredje perioden och förlängningen mot Tampa Bay i Stanley Cup-slutspelet, vilket förvånade alla.

För Sportbladet berättar Calle Johansson för första gången om vad som egentligen hände.

Skulle köra ihjäl någon

- Allt var bara så dumt. Bruce Cassidy kom fram till mig på fullaste allvar och sa att jag skulle gå ut och köra över någon, köra ihjäl någon, helt enkelt.

Och?

- Och? Jag sa åt honom jag spelat 14 år i NHL och aldrig gjort någonting liknande och att jag inte skulle göra det den här gången heller. Då fick jag inte spela mer. Jag sa ingenting och gick min väg.

Calle Johansson skulle stanna ett år till i klubben, men bråket med tränaren fick honom att bestämma sig för att åka hem till Sverige.

- Jag har aldrig, aldrig tidigare haft problem med en tränare, men med Cassidy fungerade det inte. Och jag var inte ensam. En spelare som Steve Konowalchuk, världens laglojalaste kille, kom också på kant med honom. Han sålde sitt hus mitt under säsongen och det var en klar markering.

Nu har Bruce Cassidy fått sparken och Washington har tappat nästan alla stjärnor och är ett lag på dekis.

- Tyvärr, det är synd, säger Calle Johansson.

Han har gjort succé i sin comeback. Calle har snabbt blivit en av lagets viktigaste backar.

- Det är ju upp till andra att bedöma om det gått bra eller inte. Men det känns helt okej, även om matchtempot inte är det bästa.

Nu fortsätter du väl över World Cup i höst.

- (skratt) Ja, du, jag tar en sak i taget. Så klart att jag kunde träna två månader till"

Och?

- Det där måste Dahlén och Hardy bestämma. Men det skulle kännas konstigt att ha Dahlén som coach. Fan, han är ju min bäste vän och vi pratar med varandra nästa dagligen.

Bäste kompis med Dahlén

Men om du får en konkret förfrågan?

- Vi får väl se, men ingenting är omöjligt.

Calle Johansson skrattar när veteranforwarden Ron Francis plötsligt dyker upp i restaurangen.

Han är också ny i Toronto och han och Calle är på jakt efter en lägenhet.

- Jag tror vi ska bli grannar. Vi har varit och tittat på bostad i dag och vi har nog båda två bestämt oss. Tråkigt att bo på hotell, så det ska bli skönt med någonting eget.

Calle Johansson och Ron Francis går gemensamt ut på gatan och innan vi skiljs åt säger Calle:

- Ron har redan vunnit Stanley Cup" Men jag, jag skulle så gärna göra honom sällskap i klubben.

Nu har Calle, 37, chansen.

Tidernas fem mesta svenskar i världens bästa hockeyliga

Patrik Thornéus

Följ ämnen i artikeln