Blundern i TV4:s sändning

avFredrik Jönsson

HOCKEY

Statsminister Fredrik Reinfeldt kallades för premiärminister

1 av 5 | Foto: TV4

Statsminister Fredrik Reinfeldt stöttade Tre Kronor på plats i Globen.

När han syntes i bild fick dock tv-publiken en överraskning – han kallades för ”Sveriges premiärminister” i TV4:s sändning.

”Vi ber om ursäkt för detta fel”, skriver TV4 på Twitter.

Efter nio misslyckade bröt Tre Kronor den dystra sviten och vann det första VM-guldet på hemmaplan. Statsminister Fredrik Reinfeldt var en av flera tusen som lyfte fram det svenska landslaget.

Under den första perioden av finalen syntes statsminister Fredrik Reinfeldt i tv-rutan, men tittarna blev nog en aning överraskade. Reinfeldt presenterades som ”Sveriges premiärminister”.

”Älskar Twitterstormen”

Det väckte reaktioner på sociala medier.

”Älskar Twitterstormen efter att Reinfeldt nyss kallades för premiärminister av TV4 Sport. Rätt ska vara rätt.", skriver Moderaternas chefstrateg i Stockholms läns landsting André Assarsson på Twitter.

TV4 har bett om ursäkt på Twitter. Företaget Mediatec har hand om matchproduktionerna och Johan Spindler, senior director på företaget, tar på sig skulden.

”Jag begick ett misstag och i den stress som uppstår kring en direktsändning så översatte ”Prime Minister” till ”premiärminister”. TV4 har inget eget ansvar i just detta och jag hoppas inte detta överskuggar TV4:s fantastiska produktioner från kvällens guldfest i Globe Arena ikväll”, skriver Spindler bland annat i ett mejl till Sportbladet.

I mitten av den tredje perioden visade TV4 Fredrik Reinfeldt i rutan, den gången som ”Sveriges statsminister”.

Sverige vann finalen med 5-1.

”En fantastisk återkomst”

Efter VM-guldet blev Reinfeldt intervjuad av TV4.

– Det var en fantastisk återkomst i turneringen och i den här matchen. Det är som idrotten i sina bästa stunder. Schweiz började väldigt bra och har ju gjort en imponerad turnering, men det vände runt, det var härligt, säger Reinfeldt.

– Det var väldigt högt tempo på schweizarna, de gick rakt på mål och första målet var väldigt snyggt. Men sen kom Sverige tillbaka väldigt fort och man såg vilken enorm betydelse att det är att ha en sån line som vi hade med Loui Eriksson och Sedin-bröderna. Otroligt imponerande.

TV4: Vad tror du att ett VM-guld kan ha för betydelse i ett större perspektiv?

– Jag är väl medveten om att det inte är alla som är totalt idrottsförälskade, även om många är det i det här landet. Jag tror att glädje sprider sig och jag tror att människor tycker sånt här värmer i hjärtat och påverkar också att det är lättare att gå upp en måndagsmorgon. Det är fantastiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM