Stanley Cup 2015

Chicago klart för konferensfinalen

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

Fullbordade ”svepning”: Vi har bara ett mål

NEW YORK. Chicago Blackhawks fullbordade en ”sweep” med fjärde raka segern mot Minnesota Wild i natt.

Därmed är stjärnorna från Windy City klara för konferensfinal – för tredje året i rad.

– Det är ett rätt fantastiskt, men vi är inte alls nöjda. Det finns bara ett mål för oss och ju närmare vi kommer det målet, desto mer inspirerade blir vi, säger Niklas Hjalmarsson till Sportbladet efter den avslutande 4-3-segern.

LISTA: Så många miljoner tjänar NHL-spelarna

Det här var året när ett armerat, förstärkt Minnesota Wild äntligen skulle komma åt omöjliga divisionsrivalen Chicago Blackhawks i slutspelet.

Men inte nog med att Jonas Brodin & co blev utslagna mot lede fi för tredje året i rad.

De blev, för första gången, svepta i fyra raka matcher.

– Ja, det hade man ju inte riktigt trott, att vi skulle vinna med 4-0. Sedan de fick in Devan Dubnyk i kassen har Wild i princip varit ligans bästa lag, säger Niklas Hjalmarsson när vi talar med honom efter den fullbordade ”Sweepen”.

– Men vi fick lite extra tändvätska av det där snacket om att det var i år de slutligen skulle slå ut oss och den tändvätskan använde vi på bästa sätt. Framförallt i de här två sista bortamatcherna. Vi har spelat väldigt tajt och verkligen tagit riktiga krigarsegrar.

Sköt i stolpen med tom bur

Just i natt hann det dock bli mer spännande än nödvändigt. Marian Hossa hade ju egentligen dödat matchen med det 4-1-mål han satte i i tom kasse när lite drygt tre minuter återstod, men Wild tog ut Dubnyk på nytt och hann faktiskt få in två reduceringar under slutminuterna – medan Jonathan Toews träffade klockrent i stolpen när han skulle sätta ytterligare en puck i tom bur.

– Ja, det är ju Chicago Blackhawks-hockey. Då ska det alltid bli lite spännande på slutet, vi kan aldrig ta en lugn och skön seger. Men vi löste det till slut och det var jäkligt skönt, fortsätter ”Hammer”.

Drömpassning

Som dessförinnan själv hade stått för en förträfflig flippassning som ledde till att superstjärnan Patrick Kane – i Conn Smythe-form igen, som det verkar – kunde pricka in sitt sjunde mål i årets slutspel.

– Jag såg att backen klev upp lite så jag försökte bara flippa iväg pucken till Bryan Bickell, tror jag det var. Sedan skötte han och Kane resten. Men det var kul att få bidra lite offensivt också. Det kändes som jag tillbringade huvuddelen av den här serien i egen zon, säger han.

Nu är Blackhawks alltså ånyo klara för konferensfinal – mot antingen (troligen) Anaheim Ducks eller Calgary Flames. Det är tredje året i rad laget når det som i praktiken är Stanley Cup-slutspelets semifinal – och femte gången i Niklas Hjalmarssons karriär. Han var med också 2009, 2010, 2013 och 2014.

– Är det så? Jag trodde det här var fjärde. Men ja, det är ju rätt fantastiskt. Samtidigt är vi på inget sätt  nöjda bara med att nå konferensfinalen, säger den 27-årige smålänningen.

”Hade lite fest 2009”

– Första gången vi blev klara för konferensfinal,  2009, minns jag att vi var otroligt glada och till och med hade lite fest i omklädningsrummet efteråt. Ikväll var grabbarna snarare lite förbannade för att vi höll på att tappa matchen på slutet. Stämningen var lite grinig, faktiskt. Det här är en fokuserad grupp och vi har bara ett mål.

Med andra ord:

Trots att de vunnit två Stanley Cup de senaste fem åren består hungern i Chicago-lägret.

– Ja, absolut. Som sagt, vi har bara ett mål och ju närmare det målet vi kommer, desto mer inspirerade blir vi. Jag tycker det ska bli otroligt kul att spela nästa serie, och det spelar ingen roll om det blir Anaheim eller Calgary.

LISTA: Så många miljoner tjänar NHL-spelarna

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stanley Cup 2015

NHL