Vita Hästen till kval mot Modo

avLinus Norberg

HOCKEY

NORRKÖPING. Nykomlingar i hockeyallsvenskan, utdömda och brutalt sågade av Viasat-experten Håkan Södergren inför säsongen.

Nu är Vita Hästen klart för direktkval – mot Modo.

–  Modo har allt att förlora, jag har inte så stor respekt för dem, säger backen Viktor Amnér.

Efter 15 säsonger i division 1 blev Vita Hästen klart för hockeyallsvenskan för nästan exakt ett år sedan.

Och som nykomling inför årets säsongsstart var klubben kraftigt utdömt och nederlagstippat av de flesta.

På hockeyallsvenskans upptaktsträff rörde bland andra Viasat-experten Håkan Södergren upp känslor när han menade att Vita Hästen hade samlat ihop ett lag med spelare som ingen annan ville ha.

Något som tog hårt på Vita Hästen-tränaren Niklas Czarnecki.

– Alltså, jag blev faktiskt tagen. Han drar ner byxorna på mig fullständigt. Att vi bara är ett lag med spelare som ingen ville ha. Värsta sågningen jag någonsin har hört, sade Czarnecki till Sportbladet då.

Sista play off-platsen

Sedan gick laget ut och chockade hockey-Sverige i säsongsupptakten.

Med det nykläckta hockeyintresset i Norrköping i ryggen var nykomlingen under långa stunder i oktober faktiskt uppe i serieledning och lyckades i slutändan också knipa den åttonde och sista play off-platsen.

Och efter fyra av fem segrar i slutspelsserien är Vita Hästen nu klart för direktkval mot Modo i bäst av sju matcher där vinnaren går till SHL.

– Alla kommer gå ut och njuta. Personligen har jag inte så stor respekt för Modo. Vi ska koncentrera oss på vårt eget spel, motståndet spelar ingen roll, säger backen Viktor Amnér.

– Gör vi vår grej har vi en chans, tillägger han.

Vad säger du till Håkan Södergren nu?

– Han har fått äta upp sina ord. Men han har väl varit ödmjuk och sagt att han haft fel om oss redan?

Efter 5–3-segern mot Karlskoga var Niklas Czarnecki rörd över klubbens prestation så här långt.

– Det är klart vi inte trodde på det här. En enastående prestation, en fantastisk resa. Det är... Det är... Det är en enorm jävla prestation, alltså, säger Vita Hästen-tränaren och blickar fram mot matchserien mot Modo.

– De har allt, precis allt, att förlora. Och vi har allt att vinna. Kan det bli bättre utgångsläge? Vi har en enormt bra känsla till de här matcherna och det är precis tvärtom för Modo.

”Kommer vara extas”

Hur kommer det vara för Modo att komma till Himmelstalundshallen på torsdag?

– Det kommer vara extas. Ett våldsamt tryck. Största matchen som spelas här någonsin.

Du själv har varit med Brynäs och kvalat nedåt – hur känner sig Perra Johnsson nu inför matcherna mot er?

– Det är det värsta som finns. Det är sanning. Sedan kan man stå och säga som ledare att det ska vara kul ändå. Men det är bara bullshit. Det finns inte en enda i Modo just nu som kommer tycka det här är roligt, säger Czarnecki.

Hur bra passar det Vita Hästen att slå ur underläge?

– Det passar oss extremt bra. Vi har ju ingenting och Modo har allt. Och nu ska vi försöka ta det ifrån dem. Den mentala biten, det är till vår fördel. Det är den känslan vi går till match med.

ARTIKELN HANDLAR OM