Så mycket tjänar din klubb på NHL-flykten

avErik Karlsson

Foto: TT, BILDBYRÅN

Svenska spelare fortsätter flöda över Atlanten för spel i NHL.

Men nu vill hockeyförbundet få NHL att sluta plocka över 19-åringar som inte är tilltänkta för spel direkt.

– De behöver inte rycka våra spelare så tidigt och slå sönder SHL, de har fyra år på sig, säger vice ordförande Peter Forsberg.

Det är ett år sen svensk ishockey lyckades förhandla upp det svenska NHL-avtalet till en ny högre nivå. Standardsumman höjdes och kravet på att en klubb som draftat en spelare var tvungen att skriva kontrakt inom två år förlängdes till fyra år.

Nu ser upplägget ut så att de första tio spelarna som går från Sverige betingar 240 000 dollar (1 643 000 kr) stycket medan varje spelare efter det kostar 325 000 dollar (2 155 000 kr). När värvningsfönstret stänger så läggs alla summor ihop och delas mellan klubbarna beroende hur länge en spelare varit där inför övergången.

"De är okunniga"

Trots det nya, högre, taket, och längre väntetiden innan kontrakt måste skrivas så fortsätter svenska spelare att flöda över till NHL. Hittills i år är det 13 spelare som lämnat SHL eller allsvenskan, flera av dem juniorer. Peter Forsberg, vice ordförande på ishockeyförbundet, tycker att NHL borde lite på svensk ishockeys förmåga att utveckla spelare innan de skriver kontrakt.

– Vi ska åka över på draften och få lite tid öga mot öga med General managers för att prata om vårt svenska spel. De behöver inte rycka våra spelare så tidigt och slå sönder SHL, de har fyra år på sig, säger han.

Modo stora vinnaren

Förklaringen menar Forsberg är dålig kunskap om kvaliteten i SHL och allsvenskan.

– Vi har en bra utvecklingskurva på våra spelare, ibland måste man påminna dem om det. Det är ganska okunniga om vår verksamhet. De kan lika gärna spela i SHL som AHL.

– Ingen vill ha spelare som kommer tillbaka med svansen mellan benen, säger han.

Sportbladet har (nedan) sammanställt alla svenska NHL-övergångar hittills och granskat hur mycket pengar det betyder för klubbarna.

Den stora vinnaren är Modo som med två heltidsfostrade spelare, Linus Ullmark och Robert Hägg, samt "fjärdedelsfostrade" Viktor Lööv redan nu tjänat 3,8 miljoner kronor.