Ingen turneringstitel för Damkronorna

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
HOCKEY

Sverige föll klart i finalen mot Ryssland i Füssen, 1–4.
Men till OS åker Damkronorna med gott självförtroende.
– Vi har spelat väldigt bra på slutet. Det ska bli otroligt kul, säger lagkaptenen Emilia Ramboldt.

Efter premiärsegern mot Tyskland gick det utför för Sverige i sexnationsturneringen i ishockey i tyska Füssen.
Damkronorna vann visserligen även mot Schweiz i den andra gruppspelsmatchen, men först efter straffar, och i finalen mot Ryssland var Sverige inte ens nära.
Valeria Pavlova, två, Jelena Dergatjeva och Anna Sjochina gjorde Rysslands mål. Luleås Emma Nordin satte tröstmålet fram till 1–4 med knappt två minuter kvar.
– Vi fick ett ganska tidigt mål emot oss och tappade lite (i nivå). De kändes lite starkare i dag tyvärr, säger Linköpingsbacken Emilia Ramboldt.

"Inte med mentalt"

Förbundskaptenen Leif Boork var besviken.
– Ryssland har blivit lite av vårt "boogie team". Vi var sugna på att försöka slå dem i dag men började väldigt dåligt. Vi var inte riktigt med mentalt, säger han.
Insatsen får inte upprepas om lite mer än en månad, i Pyeongchang.
– Den standard vi höll under första halvan av matchen duger inte. Det håller inte med sådana dyk i OS. Det är ju Ryssland eller Finland man måste slå för att ta sig förbi kvartsfinal, säger Boork.

"Största man kan göra"

Sverige spelar två träningsmatcher på plats i Sydkorea, mot värdnationen och mot just Ryssland (som sannolikt kommer att delta under neutral flagg), innan kampen om medaljerna inleds.
I OS-premiären den 10 februari väntar Japan. Övriga lag i Sveriges grupp (B) är Sydkorea och Schweiz.
– Det är det största man kan göra inom damhockey. Det är väldigt speciellt även om jag har spelat två OS tidigare. Det är nytt varje gång och ska bli otroligt kul, säger Emilia Ramboldt.
I A-gruppen gör, som det ser ut nu, Ryssland upp med Kanada, USA och Finland.

ARTIKELN HANDLAR OM