Ska ersätta stjärnan i succékedjan

Höga förväntningar på Brynäs nyförvärv Aaron Palushaj: ”Vet vilken succé de hade”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
HOCKEY

GÄVLE. Han ska ersätta en av förra säsongens största stjärnor i en av ligans bästa kedjor. 

Och Aaron Palushaj, 27, har direkt klivit fram som en potentiell publikfavorit i Gavlerinken. 

– Brynäs var ett mål från att vinna förra året. Målet nu är att vinna guldet, säger den sympatiske amerikanen.

Han behövde bara 32 sekunder på sig i den första träningsmatchen mot Djurgården för att göra mål. Brynäs tyngsta och mest meriterade nyförvärv Aaron Palushaj hade presenterat sig.

Handplockad för att ersätta en av SHL:s absolut bästa forwards förra säsongen: Oskar Lindblom

En spelare som Palushaj för övrigt har relativt bra koll på.

– Ja, jag hörde att Oskar hade en riktigt bra säsong. Och för två år sedan spelade vi en kort tid i samma lag (Lehigh Valley Phantoms) då Oskar kom över efter säsongen med Brynäs, säger 

Den högerfattade amerikanen placerades direkt på just Lindbloms plats i förra säsongen succékedja med Jesper Jensen och Kevin Clark. 

– Jag vet vilken succé den kedjan hade förra säsongen, men jag försöker inte kopiera något Oskar har gjort. Jag ska bara spela mitt spel, jag vet vad jag bidrar med och jag tror att vi kan bli en riktigt bra kedja.

NHL-debuterade för sju år sedan

Även om Brynäs har roterat en del under CHL-matcherna ser det ut att Palushaj, som var med i de amerikanska bronslaget i VM i Stockholm 2013, hamnar just med Clark och Jensen. 

Aaron Palushaj NHL-debuterade med Montreal Canadiens säsongen 2010/11, men har inte lyckats etablera sig i världens bästa liga. I stället har det mestadels handlat om spel i AHL och kortare sejourer i tre olika KHL-klubbar.

Senaste säsongen inledde han i AHL-laget Cleveland Monsters och avslutade i Dinamo Minsk. Att han nu är i SHL ser Palushaj som ett logiskt steg:

– Jag har bara hört bra saker om den här ligan. En liga som NHL plockar väldigt många spelare från. För mig är det en bra möjlighet att få testa på spelet här.

Han hade anbud från flera SHL-klubbar, men valet föll på SM-finalisten Brynäs: 

– Det kändes som bästa alternativet. Succén de hade förra säsongen kombinerat med att de inte har tappat så många spelare. Vidare har jag bara hört bra saker om ledarstaben, även Roger (Melin) som är ny nu, berättar Palushaj, som skaffade sig information om Brynäs via några landsmän i både Linköping och Växjö.

– Ja, jag pratande med ett par spelare som hade haft Roger och även spelat mot Brynäs. De sa att stan är bra och att laget ofta är bra. Klubben vill vinna och det här är en bra möjlighet för mig att göra det.

”Är egentligen helt otroligt”

Och Palushaj gör ingen hemlighet av varför han är i Gävle: 

– De var ett mål från vinna förra året. Målet nu är att vinna guldet. Vi ska fortsätta bygga på det de gjorde då, inte blir för höga eller för låga vad som än händer under säsongen. Vi har ett riktigt bra lag den här säsongen och jag tror vi har en riktigt bra chans att gå långt. 

Att Brynäs både vunnit 13 SM-guld och fostrat mängder av NHL-stjärnor är Palushaj medveten om: 

– Jag vet att det är en klubb med en väldigt rik historia. Det är otroligt många skickliga spelare som kommer från en så pass liten liten stad. Det är egentligen helt otroligt. Jag menar: hur många bor det här, runt 100 000 invånare? Ändå har man producerat så många NHL-spelare där några av dem dessutom är riktiga stjärnor. 

Här är SHL:s bästa spelare 00:59

DREAM TEAM: Skapa till SHL-lag - utmana polarna och vinn fina priser

ARTIKELN HANDLAR OM