Jag är inte ett dugg orolig

HOCKEY

KÖLN. Danmark slår Tyskland med 3–2 i sudden och Vitryssland slår Frankrike med 3–2.

Det är siffror som går Sveriges väg, men ändå pekar alla pilar mot en kvartsfinal i Paris.

Men den här gången är jag inte ett dugg orolig.

Jag vet att det är snurrigt kring VM:s kvartsfinaler som inte bygger på några sportsliga grunder. Både Tyskland och Frankrike är garanterade hemmamatcher i sina kvartar, oavsett var de hamnar bland de fyra första.

Om de nu hamnar där.

Men det kan tvinga två av VM:s bästa lag, Ryssland och Sverige, att flytta till Paris för kvartsfinalspel.

Precis som i de senaste två VM-turneringarna, då Tre Kronor tvingats flytta till kvarten och spela på ”bortaplan”. Det har inte slutat lyckligt, men å andra sidan har motståndet varit det tuffast möjliga - Ryssland (3–5) i Ostrava 2015 och Kanada (hiskeliga 0–6) i St Petersburg förra året.

Ett bättre VM-lag än någonsin

Men den här gången är utgångsläget ett helt annat.

Sverige har ett bättre VM-lag än någonsin och både Kanada och Ryssland är uteslutna som kvartsfinalmotståndare. Ja, de kan fortfarande bli det, men det är lika sannolikt som att Gustav Fridolin skulle börja elda med brunkol i öppna spisen. Om han nu har någon.

Tyskland förlorade visserligen mot Danmark på övertid, men det förändrar egentligen ingenting. Tyskarnas öde kommer att avgöras först i sista gruppspelsmatch mot Lettland på tisdag klockan 20.15.

Hemmanationen möter Italien i nästa match och då har de Edmontons superstjärna Leon Draisaitl i laget. Det tror jag garanterar tre poäng mot Köln-gruppens jumbo.

Det räcker för att allt ska avgöras i sista gruppspelsmatchen mot Lettland, som har kvar att möta USA och Ryssland innan dess.

Det kan bara sluta på ett sätt.

Två lag som inte ska ha en chans

Så trots att läget ljusnade en aning, så står det ändå ”Paris” på alla pilar för Sverige, även om jag tror Lettland kan ställa in Sveriges tågresa om de chockar hemmapubliken i sista matchen. Lettland har imponerat i VM.

Men även om det blir en flytt till Paris är svenskarna storfavoriter den här gången.

Där är den troliga kvartsfinalmotståndaren ett krisande Finland eller Schweiz. Ett helt annat motstånd än de senaste två åren.

Två lag som inte ska ha en chans mot ett Sverige med Henrik Lundqvist i målet, VM:s bästa backuppsättning och Nicklas Bäckström som styr där framme.

Det blir tur och retur den här gången.

Och en semifinal i Köln mot antingen Ryssland eller Kanada.

Då talar vi hockeyfeber.

ARTIKELN HANDLAR OM