”Nu har man inga kompisar i andra laget”

Foto: All over press, TT och Jimmy Wixtröm

avPer Bjurman

HOCKEY

NASHVILLE. De är goda vänner till vardags.

Men just nu kan man lätt få intrycket att svenskarna i Nashville Predators och Anaheim Ducks avskyr varandra.  

I varje match i den pågående konferensfinalen har de varit indragna  i otaliga bråk – och förolämpningarna och svordomarna haglar. 

– Ja, nu har man ju inga kompisar i andra laget. Vi får väl se om det går att lappa ihop efteråt, säger Calle Järnkrok med ett glatt flin. 

Den västra konferensfinalen i Stanley Cup-slutspelet är en uppgörelse mellan Nashville Predators och Anaheim Ducks, men den skulle nästan lika gärna kunna ses som ett svenskt inbördeskrig.

Inte mindre än åtta ”vikingar” är indragna i striden   – Filip Forsberg, Viktor Arvidsson, Mattias Ekholm, Calle Järnkrok och Pontus Åberg i Predators samt Jakob Silfverberg, Rickard Rakell och Hampus Lindholm i Ducks – och det vore att ljuga att påstå att de behandlar varann med ömsinthet.

Tvärtom, snarare.

”Inga kompisar i andra laget”

Trots att flera av dem är goda vänner är de involverade i ständiga gruff och svavelosande ordväxlingar. 

Järnkrok och Silfverberg kommer till exempel båda från Gävle, har spelat ihop sedan de var unga och umgås på somrarna.  

Likafullt kan man på bästa sändningstid varannan kväll den här veckan se dem stå och knuffa ilsket på varandra efter avblåsningar på isarna i Honda Center och Bridgestone Arena. 

– Vi pratade lite före serien om att vi får sätta vänskapen på undantag någon vecka, säger ”Jacke”.

– Det är hård kamp där ute och det spelar ingen roll vem man möter, man måste fullfölja alla tacklingar. Även om det är ens bästa kompis. Särskilt den här tiden på året.

Järnkrok bara flinar.

– Nu har man ju  inga kompisar i andra laget. Det är verkligen hårt. Vi får väl se om det går att lappa ihop efteråt.

”Helt klart en edge i sitt spel”

Han skämtar, men andemeningen går fram:

Krig pågår. 

Även med Filip Forsberg har Silfverberg haft sina duster. Ingen skulle kunna protestera särskilt högljutt ens om han hävdade att han i andra mötet fick en liten spearing av masen...

– Bortsett från att vi spelat ihop i Tre Kronor några turneringar känner jag inte Forsberg närmare, men jag vet ju mycket väl hur han spelar och...ja, han har helt klart en ”edge” i sitt spel. 

Omskrivet:

Filip är en elak jävel som förtjänar några skopor ovett ibland!

Exakt vad för invektiv de blågula Stanley Cup-krigarna slänger efter varann får vi förstås inte veta – det som sägs på isen stannar på isen, lyder den heliga regeln – men jo, de pratar svenska.

– Det går så fort och är så intensivt att man ofta inte vet vem det är man krigar med i närkamperna, men visst, om man ser att det är en svensk och det blir nån diskussion talar vi ju inte engelska. Det vore lite konstigt, berättar Mattias Ekholm.

”Då pratade vi svenska”

– Jag har inte haft så många situationer med Ducks svenskar i den här serien. Det blev dock lite med Rakell i slutet av tredje matchen och då pratade vi svenska.

Majestätiske ”Eky” tycker inte att det är så märkvärdigt att känslorna svallar just nu – eller att det satsat hundraprocentigt i tacklingarna, oavsett vem som blir manglad 

– Man kan ju inte spela hårt mot bara sjutton motståndare för att man känner de övriga tre väl, menar han.

– En plats i Stanley Cup-finalen står ändå på spel. Då gör alla på isen precis allt för att vinna. 

Serien mellan Anaheim och Nashville står efter ankornas sudden death-seger i torsdags 2-2 och fortsätter i södra Kalifornien natten till söndag. 

Räkna med fortsatt blågul missämja.

Anaheim-Nashville sänds i Viasat Hockey natten till söndag kl 01.15!

ARTIKELN HANDLAR OM