Bäckis: ”Jag är revanschsugen”

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

HOCKEY

KÖLN. Han missade OS-finalen mot Kanada 2014 för att han var misstänkt för dopning.
Nu får Nicklas Bäckström en ny möjlighet i en final mot hockeyns stormakt.
– Jag är revanschsugen. Det var ett tråkigt slut i Sotji, men nu får jag en ny chans, säger Nicklas Bäckström.

Han valdes till matchens lirare i semifinalen mot Finland och låg bakom Tre Kronors offensiv med bland annat två assist under matchen. Det är Nicklas Bäckström som leder Tre Kronor 2017 tillsammans med kedjekamraten William Nylander.

De har fått det där viktiga stämmet i kedjan, där även Oscar Lindberg ingår, och på 12 perioder ihop har Bäckström-Nylander gjort 14 poäng. Ett smått otroligt facit.

”En av de bästa jag spelat med”

VMs bästa duo helt klart.

– Vi försöker släppa pucken mycket till varandra och sedan fungerar det bra samarbetet. Vi får möjligheter till många skott och då blir det målchanser, säger Bäckström.

Han har spelat med många duktiga kedjekamrater, Alexander Ovechkin och Henrik Zetterberg och bland annat Daniel Sedin. Men han väljer ändå att ranka William Nylander ytterst högt på rankingen över bästa kedjekamrater.

– Den tekniknivå som William har är otrolig. Jag vill hävda att han är en av de bästa jag spelat med. Och det funkar oerhört bra mellan oss, säger Nicklas Bäckström. Nu är det VM-final mot Kanada. En repris-match från OS-finalen i Sotji när Kanada vann enkelt mot Tre Kronor som tappat Henrik Zetterberg och Henrik Sedin på vägen till OS-finalen och man tappade även Nicklas Bäckström någon timme innan nedsläpp, då Bäckström hade överskridit gränserna för Zyrtek, antihistamin, och stängdes av i finalen.

”Jätteviktigt att vinna det där guldet”

– Det var ett väldigt tråkigt slut på OS. Men nu får jag en ny chans och då ska vi lira vår bästa hockey i detta VM. Ska bli oerhört kul att spela finalen, säger Tre Kronor-centern.

Han är oerhört taggad inför uppgiften, speciellt med det dystra minnet från OS. Och möjligheten att vinna första guldet sedan 2006.

–  Såklart jätteviktigt att vinna det där guldet, det är vad man spelar för. Vi ska göra allt vi kan för att ta hem det och vi siktar givetvis på det. Att gå till finalen är bara ett delmål. Nu gäller det att ladda om och så kör vi i finalen.

Ni hör, revanschlustan hörs hela vägen från Köln till Sverige.

Bäckis är påslagen.

ARTIKELN HANDLAR OM