Uppgifter: Nytt miljonkrav på hockeyklubbarna, enligt förslag

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

De ekonomiska kraven på svenska hockeyklubbarna kan förändras dramatiskt.

Enligt Västerbottens-kurirens uppgifter ska SHL-klubbarna behöva ha eget kapital på 10 miljoner och hockeyallsvenska klubbar måste ha 4 miljoner på banken, enligt ett nytt förslag.

– Att höja kapitalkravet tycker vi är sunt, säger hockeyallsvenskans ligachef Sonny Lundwall till tidningen.

De ekonomiska kraven i Hockeysverige har varit flitigt debatterade i takt med att allt fler klubbar, särskilt på allsvensk och division ett-nivå, kämpat med att få ihop det på sista bokslutsraden.

Så sent som i dag redovisade Luleå Hockey en förlust på 4,9 miljoner kronor som skickar ner det egna kapitalet till 7,8 miljoner.

En nivå som i framtiden kan vara för låg för att klara en ny enhetlig elitlicens.

Enligt uppgifter är nämligen ishockeyförbundets utredningsförslag som är ute på remiss för en kraftig skärpning av nivåerna.

SHL:s krav ska höjas från fyra till tio miljoner. Hockeyallsvenska klubbar ska fyrdubbla kravet från en miljon till fyra medan division ett-klubbar framöver måste gå från plus/minus noll till en halv miljon i kassan, skriver VK.

”Ett väldigt gap”

Förslaget ska, om det klubbas, gälla från 1 maj 2018 och implementeras över en femårsperiod.

– Att man höjer kapitalkravet successivt tycker vi är sunt. Sedan är det viktigt att alla lag som kommer upp en nivå, från hockeyallsvenskan till SHL eller från hockeyettan till allsvenskan, får en rimlig anpassningstid, säger ligachefen för hockeyallsvenskan, Sonny Lundwall och fortsätter:

– Det blir till exempel ett väldigt gap för en hockeyallsvensk klubb att gå från fyra till tio miljoner kronor i eget kapital om den går upp till SHL. Om SHL inte kan gå från nuvarande belopp till tio miljoner på ett år så är det inte rimligt att en klubb som avancerar upp ska göra det heller.

ARTIKELN HANDLAR OM