NHL

Colorado vann i sudden – kan avgöra på midsommarafton

Avalanche har matchboll i NHL-finalen mot Tampa Bay

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

TAMPA. Colorado Avalanche har matchboll i Stanley Cup-finalen och kan bli mästare hemma i Denver på midsommarafton.
De vann det fjärde dramat mot Tampa i natt – efter övertidsmål av  Nazem Kadri.

– Den svåraste utmaningen blir att hålla nerverna i styr, men när det väl varit nedsläpp är det bara att gasa och köra, säger Gabriel Landeskog till Sportbladet efter 3-2-segern.

Ja, nu är det nära för hockeystjärnorna från Klippiga Bergen.

De har i praktiken händerna på bucklan de drömt om sedan de var knattar och kan komma att få ställa till med tidernas midsommarfest om ett par dygn.

För som sagt:

De skaffade sig 3-1-övertag i finalserien med en 3-2-seger mot Lightning i Amalie Arena i Tampa i natt – säkrad tolv minuter in i första förlängningsperioden av Nazem Kadri, den hårdföra karaktären som tvingades operera en tumme efter en brutal tackling och gjorde comeback just i natt.

– Jag är inte förvånad över att han kliver rakt in och blir hjälte, säger Gabriel Landeskog när vi träffar honom efter avgörandet.

– Precis i samma veva bytte jag så jag såg inte riktigt hur det gick till men det var givetvis väldigt exalterande.

Svängde rejält i match fyra

Fram till dess var den fjärde finalen en match med ständigt skiftande karaktär. Tampa var klart bäst i första perioden och såg efter ett tidigt mål signerat Anthony Cirelli till att berövade Nathan MacKinnon & co all yta och all tid. I andra var det istället Avs som satte tonen medan tredje artade sig till en jämn dragkamp – och så tog gästerna återigen över på övertid.

– Vi hade en bra andra- och tredjeperiod, åtminstone fram tills Andrew Cogliano kvitterade. Sedan släppte vi lite på gasen och blev för avvaktande i forecheckingen, men i förlängningen var vi riktigt bra igen, fortsätter Landeskog.

– Vi kände också att de var lite trötta och hade tappat ett par killar under matchens gång, så vi såg till att vara aggressiva och låg på och det lönade sig.

Gabriel Landeskog petar pucken in i mål under match fyra.
Gabriel Landeskog petar pucken in i mål under match fyra.

Gabriel Landeskog kan bli andre svensk

Nu har Gabriel och hans lagkamrater alltså chansen att avgöra i Ball Arena natten till lördag och bärga klubbens första mästerskap sedan 2001.

– Det kommer inte bli lätt, den tuffaste matchen hittills väntar garanterat, konstaterar stockholmaren som kan bli andre svensken i historien att få ta emot bucklan av kommissionären Gary Bettman.

– Ska jag vara helt ärlig tror jag den svåraste utmaningen blir att hålla nerverna i styr när man är så nära. När det väl varit nedsläpp är det bara att gasa och köra, men fram tills dess blir det säkert nervigt. Det är dock en del av det hela det också, och jag ska ändå försöka njuta av stunden.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa veckans toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Bjurman: En av våra största NHL-ikoner

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Stanley Cup

Colorado Avalanche

Gabriel Landeskog

Tampa Bay Lightning