Tampa krossade Boston i Stanley Cup

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Tampa grillade björnstek i natt.

De sopade till Boston med rungande 7-1.

– Men det här var bara en konstig avvikelse. Vi möter seriesegrarna. De kommer vara betydligt bättre i nästa match, säger coachen Jon Cooper.

Scenförändringarna kan vara halsbrytande i Stanley Cup-slutspelet.

För bara några dagar sedan såg favorittippade Tampa, efter en inledande 3-2-förlust, ut att ligga risigt till mot ett allt formstarkare Bruins.

Nu har de plötsligt kopplat grepp om kvartsfinalserien efter två raka segrar på ett dygn – varav en riktig utklassning i natt.

Foto: Frank Gunn / TT

De sopade alltså till Boston-björnarna med våldsamma 7-1.

– Fast vi ska inte dra för stora växlar på siffrorna, säger coachen Jon Cooper.

– Det här var en konstig avvikelse. Sånt här händer egentligen inte i Stanley Cup-slutspelet. Vi möter seriesegrarna och de kommer vara betydligt bättre i nästa match.

Stöttar NBA

Vissa frågetecken om Bruins väckte matchen dock. Framförallt om målvakten Jaroslav Halak. Han har varit gedigen sedan han övertog huvudansvaret när Tuukka Rask lämnade bubblan, men svajade i natt så betänkligt att coachen Bruce Cassidy till slut såg sig nödgad att ta ut honom och istället kasta in Daniel Vladar – 23-årig tjeck som aldrig tidigare spelat en NHL-match och hälsades välkommen av Brayden Point i friläge och omedelbart baklängesmål.

– Det var bara en av där kvällarna…det är bara att gå vidare och fokusera på nästa match, säger backveteranen Zdeno Chara.

Tampas svenske backstjärna Victor Hedman, som klockade in på 28 och en halv minut i gårdagens jämna match, fick betydligt mildare tjänstgöring i natt, spelade blott 18 minuter och noterades inte för några poäng.

Vad gäller kritiken mot att hockeystjärnorna valde att spela istället för att följa NBA-kollegornas exempel och bojkotta nattens matcher i protest mot polisskjutningen i Wisconsin i söndags säger de som intervjuas efteråt att de hade för kort tid på sig att diskutera saken.

– Vi hörde inte om det förrän vi kom till rinken och då var det för sent för sådana beslut, säger Chara.

– NBA valde att uttrycka sina åsikter genom en bojkott och vi stödjer dem helhjärtat.

New York Islanders höll på att iscensätta en klassisk vändning mot Philadelphia Flyers tidigare under kvällen. De låg under med 3-0 efter en period och det resultatet stod sig tio minuter in i andra, men sedan kom Long Island-laget i en hård push, reducerade en gång och en gång till – och när drygt två minuter återstod av slutakten kvitterade Jean Gabriel Pageau.

I förlängning lyckades dock ett desperat Philadelphia slå tillbaka. Bara 2.41 in i första övertidsperioden svepte backen Phil Myers in den avgörande 4-3-pucken.

– Vår killar var redo och de var fokuserade, de visste att vi behövde vinna och de såg till sist till att ordna det, säger Flyers-coachen Alain Vigneault. 

Ställningen i den serien är nu 1–1.

Publicerad:

LÄS VIDARE