KIK-forwarden gör succé: ”Vill göra pappa stolt”

Foto: PETRA ÄLVSTRAND / BILDBYRÅN
Johan Lundgrens K

avJonathan Nilsson

HOCKEY

Kristianstads Johan Lundgren är glödhet i det hockeyallsvenska kvalet.

23-åringen stod för två nya mål mot Boden och berättar hur hockeyn fungerar som ett andningshål i sorgen.

I början av säsongen lämnade hans pappa jordelivet.

– Jag gör mitt bästa för att göra pappa stolt där han ser matcherna ifrån nu, säger han.

Kristianstads IK fick en drömstart på det hockeyallsvenska kvalet då man åkte upp till Boden och vann med de klara siffrorna 4-1. Laget har därmed ett bra utgångsläge i serien med sex lag där de två högst placerade lagen spelar i hockeyallsvenskan nästa säsong.

Johan Lundgren noterades för två nya mål, trots att han bara vill ta åt sig äran för ett av dem.

– Ja, det var en spelare i deras lag som gjorde mål när de tog ut målvakten, men jag fick det. Det var bara att tacka och ta emot, säger forwarden som även avgjorde den tuffa matchserien mot Vimmerby i Playoff 3 med ett hattrick.

”Det pratas mycket hockey”

– Jag jobbat mycket med att utveckla mitt spel och bli ett större hot offensivt. Det tillsammans med en god kemi med kedjekamraterna och ett bra flyt har lett till att jag lyckats peta dit målen. Men det spelar mindre roll vem som gör målen så länge laget tar tre poäng. Nu ska vi fortsätta resan tillsammans och målet är såklart att ta oss till allsvenskan.

Den starka insatsen uppe i Boden föregicks av en 18 timmar lång tågresa för Skånelaget.

– Visst är det en lång resa, men vi vet hur förutsättningarna är. Vi letar inga ursäkter för att vi har åkt tåg hela natten eller liknande. De har en lika lång resa när de ska möta oss borta, säger Lundgren.

Snackas det mycket hockey i Kristianstad nu?

– Ja, det tycker jag att det gör. Handbollen är etta här men det pratas ändå mycket hockey, vi har ett fantastiskt stöd. Det är grymt kul och jag hoppas det fortsätter så.

Lundgren gör sin poängmässigt bästa säsong i karriären och har svarat för nio poäng på sex matcher när det har gällt som mest i kvalspelet.

”Vill göra pappa stolt”

Men vid sidan av framgångarna på isen har hans liv förändrats för alltid utanför densamma. I början av säsongen förlorade han sin far. Något han tidigare har berättat om för Kristianstadsbladet.

– Det har varit och är fortsatt en väldigt jobbig tid för mig och min familj. Välmåendet går mycket upp och ner vilket det gör för alla som går igenom sorg. Hockeyn har fungerat som ett andningshål där jag kan rikta tankarna åt ett annat håll för en stund, säger han.

Johan beskriver honom som sin coach, största förebild och bästa vän.

Från och med den här säsongen spelar han med nummer 54 på ryggen. En hyllning till sin far eftersom det var hans födelseår.

Numera tillägnar han alla sina mål till sin pappa.

– Jag gör mitt bästa för att göra pappa stolt där han ser matcherna ifrån nu.

ARTIKELN HANDLAR OM