Svenskduon bäddade för Nashvilles slutspelsplats

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

NEW YORK. Nashville Predators säkrade sin slutspelsplats med en 1-0-seger borta mot Minnesota i natt – men John Tavares stal rubrikerna med fyra mål i Torontos segermatch mot Florida.

– Jag har otroliga kedjekamrater. Då kan sådant hända, säger han efter 7-5-triumfen.

NHL:s grundserie är inne i ett skede när resultaten i nästan varje match får långtgående konsekvenser och samtliga omgångar känns därför som omistliga happenings.

I natt var det Nashville som medelst en seger borta mot Minnesota hade chansen att sätta ett x vid sitt namn i tabellen och säkra sin slutspelsplats – och den tog de.

I ett numerärt underläge efter fyra och en halv minut stänkte Ryan Johansen, efter förarbete av Viktor Arvidsson och Mattias Ekholm, in en pärla – och det enda målet räckte till vinst.

– Man jobbar hela året för att nå playoff och nu är vi där. Det är ingen enkel bedrift, bortemot 50 procent av lagen klarar det inte så vi ska vara stolta. Men nu måste vi fortsätta jobba lika hårt, säger coachen Peter Laviolette efter 1–0-segern.

För Minnesota, som envisas med att slå de allra bästa motståndarna på bortaplan men sedan viker ner sig hemma i St. Paul gång efter annan, var förlusten blytung. De behöver nu hjälp av andra för att nå slutspelet.

– Vi har hamnat i en hjälplös position, dominobrickorna måste falla i vår favör framöver. Men så länge det finns syra kvar i våra lungor kommer vi ge allt, säger coachen Bruce Boudreau.

▪▪▪

Toronto behöver ytterligare några poäng för att trygga sin slutspelsstatus definitivt, men fortsätter John Tavares spela som mot Florida i natt lär det inte dröja förrän de är där.

Han hade NHL-karriärens hittills mest produktiva natt och prickade in fyra mål.

– Jag har otroliga kedjekamrater. Då kan sådant hända, säger han till klubbens hemsida efter det som till sist blev en 7-5-seger.

William Nylander bidrog med två assist och Andreas Johnsson med en.

▪▪▪

St. Louis och Dallas stärkte båda sina positioner i det västra streckrallyt med solida segrar under natten.

De förstnämnda nöp till Vegas med 3-1 hemma i Enterprise Center och Dallas skrällde med en 5-2-seger borta mot formstarka Winnipeg.

William Karlsson gjorde Vegas tröstmål i St. Louis – och är nu uppe i sammanlagt 23 – medan Mattias Janmark hade en assist för Stars.

▪▪▪

Pittsburgh har mest fått ägna sig åt att hålla jagande lag bakom sig under vintern men efter nattens rätt lätta 5-2-seger borta mot New York Rangers har de fint slagläge på förstaplatsen i Metropolitan-divisionen.

– Ja, det är dags att titta uppåt istället för neråt. Det är mycket roligare, säger backen Marcus Pettersson, som svarade för två assist på Garden.

Mika Zibanejad hade en snygg assist för Rangers, som eliminerades från slutspelsdiskussionen redan i helgen.

▪▪▪

Nattens stora skräll:

Jumbon Los Angeles Kings klappade till västettan Calgary med 3-0.

På bortaplan.

– Det var en helgjuten insats från alla i vårt lag. Jag fick suverän hjälp, säger målvakten Jack Campbell, som stoppade 42 skott och alltså höll nollan.

▪▪▪

Rasmus Dahlin noterades för säsongens 33:e assist i Buffalos bortafajt mot New Jersey, men det räckte inte långt. Devils, som börjat spela riktigt inspirerat på slutet, vann med 3-1.

1 av 2 | Foto: LM Otero / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!