Sundqvist stängs av efter tacklingen

NHL: Missar en match i Stanley Cup-finalen

avPer Bjurman

ST. LOUIS. Oskar Sundqvist stängs av en match i Stanley Cup-finalen.

NHL:s Disciplinnämnd anser att den svenske St. Louis-centern hade kunnat undvika att tackla in Boston-backen Matt Grzelcyks huvud i plexiglaset i gårdagsnattens duell i TD Garden.

Ursprungligen fick Oskar Sundqvist inte mer än två minuter för boarding för situationen i slutet av första perioden i den andra finalmatchen mellan Bruins och Blues när han sänkte Matt Grzelcyk med saftig tackling.

Men under torsdagen blev han förhörd av Department of Player Safety och i natt kom alltså beskedet:

Den 25-årige resen från Boden stängs av en finalmatch och kommer därmed missa tredje ronden i Enterprise Center i det kokande St. Louis natten till söndag.

”Sundqvist ser inget annat än Grzelcyks nummer under sekvensen när han jagar ikapp honom och det är förvisso ett faktum att Grzelcyks justerar sin kroppsställning precis innan han träffar honom, men det fråntar inte Sundqvists ansvaret för tacklingens beskaffenhet och den skada den orsakar”, heter det i motiveringen.

Grzelcyk missar matchen

Den fortsätter:

”Sundqvist har tid att reagera på Grzelcyk rörelser och reagerar genom att vända in in Grzelcyks kropp. Det resulterar i en mer kraftfull tackling i övre delen av ryggen och huvudet, varpå huvudet forceras in i plexiglaset”.

Grzelcyks kördes till sjukhus efter smällen och genomgår just nu så kallat hjärnskakningsprotokoll. Även han kommer missa nästa match.

Oskar Sundqvist har varit en av St. Louis mest tongivande spelare i årets slutspel så att han stängs av är ett tufft slag för laget som jagar sin första Stanley Cup-titel någonsin.

ARTIKELN HANDLAR OM