San Jose vidare efter galet drama

Vände 0–3 till 4–3 på fyra minuter

Publicerad 2019-04-24

NEW YORK. En av de mest otroliga matcherna i hela Stanley Cup-historien…

Det var den den som avgjordes när San Jose-doldisen Barclay Goodrow tidigt i morse vräkte in 5-4, i sudden death, på Vegas Marc-Andre Fleury.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och kommer säkert aldrig vara det igen heller, säger Erik Karlsson till Sportbladet

Nej, avgörandet i sig var inte så vanvettigt spektakulärt – även om just Erik Karlsson stod för en elegant framspelning och därigenom såg till att sätta punkt för förstarundans mest emotionella serie.

Det var scenerna som utspelades under andra halvan av tredje perioden i den sjunde, direkt avgörande matchgen mellan San Jose Sharks och Vegas Golden Knights det kommer att talas om i decennier.

Ett håglöst San Jose låg då under med 3–0 och såg hela säsongen rinna ut i sanden.

Men plötsligt förändrades allt.

Fyra mål på fyra minuter

I samband med en tekning kastade sig Vegas-centern Cody Eakin över Joe Pavelski och crosscheckade honom i bröstkorgen, varpå Sharks-kaptenen ramlade rakt in i en framstormande Paul Stastny, föll och slog huvudet så illa i isen att han förlorade medvetande och svårt blödande fördes till omklädningsrummet av chockade lagkamrater.

Eakin fick – helt felaktigt enligt många bedömare –  fem minuters utvisning, och därmed automatiskt matchstraff, och under de fem minuterna iscensatte Sharks på ren vrede och ren kärlek till sin stupade kamrat en mirakulös vändning.

Fyra mål på fyra minuter pangade de in under sin vildögda känslostorm – och för varje mål firade de, påeldade av besinningslöst vrålande hemmafans, som att de vunnit Stanley Cup. 

Särskilt intensiv glödde unge Kevin Labanc. Han gjorde ett av de fyra målen – och spelade fram till de övriga tre.

– Det var helt otroligt, något liknande kan inte ha hänt tidigare. Men när Pavelski gjorde sig så illa kände vi bara att, det här ska de få betala för. Och så bara körde vi, säger Gustav Nyquist och skrattar klentroget.

”Aldrig varit med om något liknande”

Erik Karlsson, som var en av arkitekterna bakom den regelrätta blitzen och  spelade fram till ett av powerplay-målen, skrattar han med.

– Joe Thornton åkte bara omkring och skrek ”Nu gör vi tre mål”. Och så gjorde vi fyra, he he.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och kommer säkert aldrig vara det igen heller. Men det var inte slut med det. Otroligt nog kom ju Vegas tillbaka...

Ja, gästerna iscensatte en vild forcering i slutet och med 47 sekunder kvar kvitterade Jonathan Marchessault.

”Otroligt skönt att se”

Sedan följde en nästan lika emotionell, actionspäckad övertidsthriller – som alltså fick sitt slut när Erik efter 18.19 hittade Barclay Goodrow med en grandios passning.

– Jag läste spelet där och såg att jag skulle kunna bryta en passning. Sedan kom Goodrow i väldigt fin position och jag kunde lägga över pucken. Det var otroligt skönt att se när han satte den, förklarar han.

Den småländske stjärnan stod överhuvudtaget för en enastående insats, framförallt under övertidsperioden.

– Mja, riktigt så bra som jag vill vara kan jag väl inte säga att jag var. Men det kändes helt okej, absolut.

Möter Landeskog

Nu väntar en ny serie mot Colorado Avalanche för hajarna – och den brakar igång redan på fredag.

– Ja, det ska bli kul att gå upp mot Landeskog & co. Och det är väl bara att köra på och fortsätta så här, konstaterar ”EK65”.

För Golden Knights börjar däremot sommarlovet nu och fjolårsfinalisterna är våldsamt besvikna – framförallt över femminutersutvisningen på Eakin som avgjorde nattens klassiker.

– Det är ett jävla skämt att han får fem minuter. Det är en crosschecking i bröstet och möjligen en tvåminutersutvisning, säger målskytten Jonathan Marchessault.

– Där avgör domarna matchen och förstör hela vår säsong. Jag tycker det är genant för ligan.

William Karlsson, som gjorde första målet i natt, är i och med förlusten tillgänglig för Tre Kronor i VM.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se