Curre Lindström missar hockeygalan – fast i Thailand

Publicerad 2022-11-17

En klassisk förbundskapten kommer saknas på kvällens hockeygala.

Curre Lindström sitter hemma i den ljumma natten i Thailand och följer allt på tv.

– Jag var inbjuden, men hade redan bokat flyg och hyrt ut lägenheten i Sverige. Så tyvärr kan jag inte vara på plats, säger Curre.

Inbjudan kom för sent för att han skulle hinna ändra i planeringen.

– Det hade varit roligt att träffa alla gamla kompisar, men jag har alla tv-kanaler, så jag kommer sätta klockan på väckning klockan två i natt. Vi är ju sex timmar före här i Thailand, säger Curre som fyller 82 år den 26 november.

– Ja, jag är väl den näst äldsta förbundskapten som fortfarande är i livet. Kjell Svensson är ett par år äldre.

PLUS: Juryn: Här är tidernas svenska ”all star”-lag

I vintras besökte Sportbladet Curre i Thailand och han avslöjade då att han led av den obotliga nervsjukdomen polyneuropati, som sakta slår ut muskulatur och balans.

Lider med Börjes kamp mot sjukdomen

Därför har han särskilt följt Börje Salmings kamp mot ALS.

– Ja, det är fruktansvärt tragiskt både för honom och familjen. Jag känner ju Börje och träffade honom första gången under Canada Cup 1976, när han fick den där stående ovationen i Toronto. Jag och Tigern Johansson var där som observatörer för Tre Kronor.

– Jag har alltid beundrat honom både som människa och hockeyspelare och att få sitta där på läktaren och vara med om den där hyllningen var fantastiskt. Då förstod man hur stor han var. Och han dominerade verkligen isen när han var som bäst.

ALS är besläktat med din sjukdom?

– Ja, de tillhör samma familj och det finns ingen bot. Det enda man kan göra är att ta bromsmedicin för att sakta ner förloppet. 

Curre var märkt av sjukdomen redan i vintras, då han hade svårt att gå och kraften i fingrarna inte ens räckte för att skruva kapsylen av en vattenflaska.

– Nu kan jag inte gå utan kryckor och balansen är en katastrof. Det blir sämre, men samtidigt vill jag inte gnälla. Jag har haft ett långt och roligt liv och har mycket att vara tacksam över.

– Men det är en ny fas i livet, då jag alltid varit aktiv. Nu kan jag inte motionera, inte springa, inte spela golf. Jag sitter mest. Det är tråkigt, men inte mycket att göra åt.

Dessutom har han drabbats av grön starr och är på väg att tappa synen på höger öga.

– Ja, synnerven på höger öga är skadad.

Curre Lindström vid sitt hus i Thailand.

Curre låter ändå uppåt på telefonen från huset i Hua Hin.

– Ja, solen skiner och jag sitter i en t-shirt och ett par shorts här på altanen. Jag ska inte klaga.

Ska följa hockeygalan på tv

På torsdagskvällen – eller natten mot fredag Curres tid – kommer ändå minnena att väckas till liv där framför tv:n.

Det var ju Curre som coachade Tre Kronor i matchen mot Sovjet i VM i Wien 1987, då Tomas Sandström gjorde det klassiska mål som ledde till första VM-guldet på 25 år.

Året innan hade han tagit Tre Kronor till VM-silver i Moskva och en direkt avgörande guldmatch och pressat sovjeterna. Det slutade med en knapp förlust – 2-3.

Der var början på de framgångar som skulle komma och ett rejält lyft etter fiaskot i Prag 1985, då svenskarna gjorde sitt sämsta VM på 37 år med Leif Boork som förbundskapten.

Curre har haft ett längre hockeyliv än de flesta och har naturligtvis sin egen förstafemma genom tiderna.

PLUS: Juryn: Här är tidernas svenska ”all star”-lag

– Ja, Henrik Lundqvist i mål, Lidas och Salming som backar och en kedja med Foppa, Sudden och Tumba. Det är alltid svårt att ta ut en femma från så många generationer, men så får det bli.

Tommy Salo var inte nominerad som en av fem målvakter. Vad tycker du om det?

– Svårt naturligtvis, men med tanke på vad han gjort för landslaget skulle han definitivt varit en av fem. Det tycker jag.

Köp dina hockeytröjor i Sportbladet Shop här!

Följ ämnen i artikeln