Pantern flyttas ner ur hockeyallsvenskan

Publicerad 2017-06-21

IK Pantern beviljas ingen elitlicens.

Nu flyttas laget ner från hockeyallsvenskan – efter att ha missat deadline med några timmar.

– Just nu gör det mig jävligt upprörd, säger ordförande Mattias Schönhult till Kvällsposten.

IK Pantern hade en fin fjolårssäong.

Laget slutade på en fjärdeplats i grundserien och slutade sedan trea i direktkvalet till SHL.

Men vid sidan av isen gick det sämre

Pantern hade inget eget kapital inför säsongen 2015/2016, vilket heller inte hade åtgärdats inför föregående säsong. Trots det beviljades laget elitlicensen, men placerades i ett så kallat kontrollår.

Flyttas ned

Föreningen lämnade en kontrollplan och garanterade att kapitalet, den 30 april, skulle vara återställt.

Någon reviderad årsredovisning kom dock aldrig. På ett extrainsatt möte från Licensnämnden togs därför beslut om att IK Pantern inte beviljas licens för spel i hockeyallsvenskan, de flyttas därmed ner i seriesystemet.

”Pantern har inte inkommit med de handlingar som krävs enligt villkoren för spel i Hockeyallsvenskan, det vill säga en komplett årsredovisning med revisionsberättelse från auktoriserad revisor, som visar att kapitalet är återställt. Eftersom Pantern inte har visat att föreningen har återställt kapitalet ska föreningen nedflyttas i seriesystemet. Några särskilda skäl att frångå denna huvudregel finns inte”, skriver Licensnämnden i sin handling.

Magnus Karlström, ordförande för licensnämnd för SHL och hockeyallsvenskan, utvecklar:

– Det är aldrig roligt att ta ett beslut som påverkar en idrottsklubb. Så är det ju, det är inte kul. Men det finns ett regelverk och det måste man förhålla sig till, säger han.

”Bokhållaren blev pappa”

Ordförande Mattias Schönhult bekräftar att klubben varit för sen med pappersexercisen. Men är ändå irriterad på licensnämnden.

– Vår bokhållare blev pappa i månadsskiftet och försvann ett par dagar. Då blev allt förskjutet och vår revisor måste kunna titta på papperna i lugn och ro. Vi sa att revisorn kunde skriva på i eftermiddag. Men de höll stenhårt på det till klockan åtta i morse var deadline. Det kunde vi inte göra någonting åt, säger han till Kvällsposten och fortsätter:

– Det är högst olyckligt. Vi har vår ekonomi på plats. Och vi har omständigheter som inte kunnat råda över. Just nu gör det mig jävligt upprörd.

– Ska jag var ärlig så tycker jag de har behandlat detta på ett ytterst oprofessionellt sätt, med tanke på att vi har vår ekonomi på plats. Den är klar och vi har ett resultat på över hundra tusen, säger Schönhult.

Pantern har nu fram till den 5 juli att överklaga, men om beslutet står sig är det i dagsläget oklart vilket lag som tar platsen i hockeyallsvenskan. Något som Pantern bekräftar att de kommer göra.

Så slutade kvalet till Hockeyallsvenskan i våras

Följ ämnen i artikeln