USA-äventyret blev en mardröm – efter läkarmissen

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
HOCKEY

Flytten till USA blev en mardröm.

Ebba Strandberg, 19, tvingades avbryta sitt collegeäventyr – efter läkarnas jättetabbe.

– Det kändes som att hjärnan låg i nacken så fort jag ställde mig upp eftersom jag inte orkade hålla upp huvudet, säger den förre Modo-spelaren till hockeysverige.se.

Efter säsongen 2015-16 packade Ebba Strandberg hockeytrunken, lämnade Örnsköldsvik och Modo för att uppfylla sin stora dröm om att kombinera hockey med studier på collegenivå.

Ett stipendium tog henne till University of Maine.

Men USA-vistelsen blev snabbt en mardröm.

Efter ett halvår började Strandbergs rygg att krångla och 19-åringen tvingades till operation för diskbråck.

– Jag blev bra väldigt fort efter operationen, men efter ungefär två månader började jag spy och få huvudvärk så fort jag ställde mig upp, säger hon i en intervju med hockeysverige.se.

– Jag sökte vård där borta och de sa att det var migrän. Det gick inte över så under ”spring break” i mars åkte jag hem för att kolla upp vad det var för fel. När jag kom hem till Kalmar sa läkarna här att jag bara hade spänningshuvudvärk trots att jag själv trodde att det hade ett samband med operationen. Man sa att jag lugnt kunde åka tillbaka till USA och fortsätta utbildningen.

”Jag rasade i vikt”

Men symptomen blev värre.

När hon återvände till skolan dröjde det bara en vecka innan situationen blev riktigt allvarlig.

– Det tog bara en vecka då jag var tillbaka där borta så kunde jag inte ta mig utanför rummet. Jag blev liggande på golvet och kunde varken ta mig till matsalen eller gå på lektionerna. Jag hamnade efter i skolan och rasade i vikt eftersom jag inte kunde käka tillräckligt. Mina kompisar kom springande med maten och jag fick ligga där på golvet och äta.

Vill tillbaka till hockeyn

Strandberg fick avbryta terminen i USA. När hon landade på svensk mark igen väntade ambulans till sjukhuset och då konstaterades det att de amerikanska läkarna hade misslyckats under operationen och i stället gjort hål på ryggmärgen. En ny operation, som tog åtta timmar, genomfördes följt av en påfrestande medicinering.

Men trots att hon ännu inte är återställd har hon inte gett upp hoppet om ishockeyn.

– Nu är det stenhårt med rehab för jag ska tillbaka till hockeyn. Jag ska självklart åka tillbaka till Maine igen och fortsätta mina studier.

ARTIKELN HANDLAR OM