Historiska svenska nomineringar: ”Har ringt Erik ett par gånger”

Foto: TT
Erik Karlsson och Victor Hedman har båda haft en succésäsong
HOCKEY

LAS VEGAS. Det är det finaste individuella pris en back kan föräras.

Och i natt har både Victor Hedman och en nyopererad Erik Karlsson på kryckor chansen att vinna Norris Trophy.

– Det känns hedrande bara att vara här och att få bli nominerad på samma gång som Erik, som jag spelat ihop med sedan 15-årsåldern. Det är grymt stort, säger Hedman.

Att Sverige de senaste åren fått fram en osannolikt stark generation backar är ingen nyhet, men dess storhet bekräftas med alldeles särskild acklamation i ett stekande hett Las Vegas i natt.

Två av tre stjärnor som kan vinna Norris Trophy – det årliga priset till NHL:s bäste back – är för första gången någonsin svenskar.

Victor Hedman och Erik Karlsson – som just opererat den fot som hämmade honom så svårt under Ottawas osannolika slutspelsresa och hoppar omkring på kryckor i rekordvärmen i Nevada-öknen – går upp mot San Jose Sharks-bjässen Brent Burns.

För Victor är det första nomineringen – och han ser sig storögd omkring när han och de övriga artisterna dagen före awards-galen möter media på lyxhotellet Encore.

”Har ringt Erik ett par gånger”

– Ja, det är ju väldigt häftigt att få uppleva. Det känns hedrande bara att vara här ihop med spelare jag ser upp till, säger den ångermanländska bjässen.

– Särskilt stort är det jag och Erik båda är nominerade. Vi är ju väldigt nära vänner och har spelat ihop i olika sammanhang sedan vi var 15. Det är rätt att fantastiskt att vi slåss om en Norris Trophy. Tack vare honom har jag lite koll på vad som väntar också, jag har ringt ett par gånger och hört mig för...

Ja, för Karlssons rutin i sammanhanget är desto mer omfattande.

Han har varit nominerad vid åtskilliga tillfällen och vunnit två gånger – 2012 och 2015.

”Operation var ett måste”

– Men det är alltid roligt att komma tillbaka. Varje år är speciellt, säger den småländske superstjärnan.

– Huruvida jag vinner får vi se, det är bara att luta sig tillbaka och låta det som händer hända. Men jag är nöjd med säsongen, både för egen del och för lagets. 

Fast ju nu är det alltså lite besvärligt att ta sig fram.

Foto: Per Bjurman
Erik Karlsson

Erik tvingades nyligen till operation och kommer till Vegas med vänstra foten inpackat i gips.

– Ja, det var lite allvarligare med den där frakturen än vi först trodde och operation var helt enkelt ett måste, säger han.

”Ser mig som en underdog”

– Jag mår bra nu, det är bara lite jobbigt att hoppa omkring på kryckor. Jag ser verkligen fram emot att få ta av gipset om några veckor. Fast till dess får vi väl se det som att jag tränar axlarna, he he.

En tredje Norris Trophy skulle antagligen vara ett skönt plåster på såret – och kompisen från Ö-vik tror att han har en en god chans.

– Ja, jag tror det står mellan Erik och Brent, som hade en helt fantastisk säsong. Själv ser jag mig som underdog. Men det är som sagt fantastiskt att vara här och ännu mer fantastiskt lär det bli under själva galan.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL