SHL ser över kaos-regeln

Foto: CMore
HOCKEY

Förra säsongen tog uttrycket "spelare i målgården" väldigt mycket plats i SHL. För mycket plats.

Nu är det nära att det förändras. 

– Ja, vi har haft möte med sportcheferna i SHL och det kan leda till att regeln justeras, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

SHL har genomfört strategi-möten med SHL-klubbarnas sportchefer det senaste dygnet.

Säkerhet på arenorna, spelarnas säkerhet diskuterades. Mötet fick också besök av Tre Kronor, som berättade om resan till VM-guldet. 

Men framför allt det som flitigt diskuterades under förra säsongen: spelare i målgården.

Skapade irritation

Cirka 100 video-granskningar utfördes 2016-17 och hälften av dem handlade om spelare i målgården vid målskott, övriga handlade om puck över linjen och hög klubba  med mera. Det skapade en irritation hos lagen och fansen och kanske inte gav en positiv bild av hockeyn i Sverige.

Granskningarna, som utfördes av situationsrummet i Stockholm, föranledde också att matcherna tog längre tid och att mycket av snacket efter matcherna handlade om det var korrekt dömt mål eller felaktigt bortdömt. 

Internationellt kan man inte videogranska om motståndare är inne i målgården, det beslutet tas direkt av domarna på isen.

– Ja, vi har pratat mycket om den här regeln och tolkningen av den och metoden som vi har nu att videogranska alla misstänkta förseelser runt målgården. Det kan leda till att regeln justeras, men vi är inte riktigt i mål hur det kommer se ut nästa säsong, säger Johan Hemlin.

Inga större förändringar väntas

SHL genomför möten kontinuerligt, men just mötet inför sommarsemestern är det som brukar leda till större sportsliga förändringar.

– Vi kommer inte genomföra några större förändringar 2017 som vi gjort tidigare när vi bland annat förstorat ytterzonerna eller förändrat placeringen av förlängda mållinjen, eller gått ned på tre mot tre i sudden death, säger Johan Hemlin.

ARTIKELN HANDLAR OM