Sågningen: ”En tragedi – varför la jag inte av?”

0–7 mot AIK i kväll, tolv raka förluster och noll poäng.

Göteborg har inlett SDHL-säsongen uselt och då går Sofia Reideborn till brutal attack mot både sig själv och laget.

– Det är en jävla tragedi. Varför la jag inte av när jag hade chansen? Jag kan inte ens rädda en badboll, säger målvakten.

Göteborgs HC är förmodligen det laget i elithockeyn som har det allra jobbigast just nu.

Klubben står fortfarande utan poäng efter tolv förluster på tolv matcher.

Och visst, det har varit en handfull uddamålsförluster men också rejäla smockor som 1–6 mot HV71 och Luleå, 0–8 mot Brynäs.

Eller som 0–7 mot AIK i kväll.

Nu skiljer nio poäng upp till nästjumbon och 13 poäng till säker mark.

– Jag har ju spelat i SDHL ett tag och Göteborg har alltid varit ett bottenlag. Då måste man veta att det krävs en jäkligt bra defensiv för att vinna matcher. Men vår defensiv är så otroligt dålig. Vi har pratat om det inför varje match, men vi har inget spelsystem, säger Sofia Reideborn.

”Tråkigt för hela ligan”

Den 22-åriga målvakten – som skrev på för Göteborg inför säsongen – har knappast varit blygsam i uttalanden tidigare, eller varit rädd att sticka ut med kontroversiella kommentarer.

Hon blir bara argare och argare ju mer hon pratar om säsongsinledningen.

– 0–7 i dag, liksom… Det är en jävla tragedi. Det är tråkigt för hela ligan, att motståndarna bara kan damma av oss. Det är ingen som tycker det är roligt, inte ens motståndarna. Det är pinsamt, kokar hon.

Sedan fortsätter det:

– Inför tredje perioden sa jag till Margot (Möllersten, lagkamrat); Varför la jag inte av när jag hade chansen? Vårt försvarsspel är så OTROLIGT dåligt och jag kan inte ens rädda en badboll.

Du vill lägga av – på riktigt?

– Alltså, jag älskar att spela hockey. Men det här är så jävla tragiskt och deppigt. Det är klart att jag kan längta hem till Stockholm och bara lägga mig raklång i soffan. Men vi ska ta oss samman och fixa det här.

Så ska det vända

Hur ska ni göra det då?

– Först och främst ska vi samlas tre timmar innan matchen i morgon. Då ska vi prata och titta på video från matchen i dag.

Rent spelmässigt då?

– Vi behöver få en struktur och alla måste ta sitt ansvar. Det är framför allt spelet i egen zon som vi måste diskutera. Vi måste spela tillsammans, göra saker på samma sätt. Det går inte att alla kör sitt eget race.

– Och nästa vecka ska vår målvaktstränare gå igenom hur vi spelar försvarsspel. Det skulle vi egentligen ha lärt oss innan säsongen, men bättre sent än aldrig.

Hur är stämningen i laget?

– Det är klart att alla förluster påverkar. Men vi är samtidigt medvetna om att det vi gör nu är väldigt fel. Jag kan ha tappat det efter en match mot Leksand, men annars är det inte så att vi skäller ut varandra. Det finns hopp, men vi behöver hjälp.

Göteborg möter nästjumbon SDE, Reideborns förra klubb, i morgon 13.00 på hemmaplan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!