Kaoset i Hockeyettan fortsätter: Mörrum vägrar spela mot Karlskrona

Mörrum vill inte spela mot Karlskrona i Hockeyettan i Blekinge på onsdag.

Det bekräftar ligachefen Mats Johansson på telefon till Sportbladet.

– De tycker att Karlskrona bryter mot tävlingsbestämmelserna, säger han.

Örnsköldsvik ville inte spela matchen mot Boden på söndagen och Hockeyettan flyttade fram matchen.

Nu är det på väg att hända samma sak inför matchen mellan Karlskrona och Mörrum.

– Det stämmer att Mörrum har meddelat oss att de inte vill spela matchen och det har jag skickat vidare till Karlskrona, det är det vi kan göra. Jag tycker bara att det är tråkigt alltihop, säger Mats Johansson.

Karlskrona har precis som Boden valt att inte teckna något avtal med Hockeyettan för sändningsrättigheterna av hemmamatcherna.

”Förlorar sjusiffriga belopp”

”Under våren och sommaren har vi haft diskussioner med Hockeyettans representanter där vi uttryckt vår syn på att upplåta rättigheterna till ljud och bild från våra hemmamatcher. Ersättningen är inte tillräcklig och vi förlorar sjusiffriga belopp på att delta i det samarbetet jämför med att sända på egen hand. Det är ett affärsmässigt övervägande från vår sida. Vi måste ta ansvar för vår ekonomi”, har klubbchefen Per Rosenqvist och ordföranden Tobias Larsson skrivit på klubbens webbsida.

Örnsköldsvik valde att inte komma till spel på grund av att de menar att lagen får böter av ATG som har sändningsrättigheterna om de spelar matchen.

”Måste sätta stopp”

Mörrum anger samma anledning till att de begärt att flytta matchen tills vidare innan situationen är löst.

– Det här kan få förödande ekonomiska konsekvenser, nu får det vara slut på tjafset i den här ligan. Till slut tröttnar ATG och då blir det inga pengar alls. Karlskrona har haft alla möjligheter att komma med kritik och byta ut styrelsen på våra möten, men i har inte fått höra något hur de resonerar. Det löstes med att Karlskrona fick mer pengar än de andra lagen förra året, nu måste det bli på lika villkor. Nu räcker det och vi måste sätta stopp. Svenska Ishockeyförbundet har också varit alldeles för flata, säger Mörrums ordförande Anders Gustavsson.

Kommer initiativet att flytta matchen helt och hållet från er själva eller är Hockeyettan inblandat i beslutet?

– Vi har haft en lång pågående dialog med styrelsen i Hockeyettan där de är införstådda med hur vi agerar, de är också väldigt trötta på att det är så här. Vi har också pratat med de andra lagen och de är lika upprörda och trötta på situationen. De står bakom oss, vi är eniga att det här måste få ett slut. Det är katastrofalt hur Karlskrona har betett sig.

Domarna släppte pucken i Boden med bara hemmalaget på plats.

10 000 per match

Karlskrona kommer att ställa upp till match precis som Boden och säger att de då kommer att tilldömas segern med 5–0.

– Vi anser att Mörrum begår ett övertramp. Det här är en fråga där inte en enskild klubb eller liga kan ta beslut, det är tävlingsbestämmelserna som gäller. Det är den pågående konflikten med Boden som spiller över till den här dramatiken, där det är en subjektiv bedömning. Det befintliga tv-avtalet med en sådan liten ersättningsnivå missgynnar oss så mycket att det inte är något vi kan ta ansvar för affärsmässigt inför framtiden. 10 000 kronor netto i tv-ersättning per match motsvarar 50 åskådare på plats, vi hade 2377 åskådare på förra matchen, säger Karlskronas klubbchef Per Rosenqvist.

Tror du att Mörrum ligger bakom beslutet själva, eller kan Hockeyettan och Svenska Ishockeyförbundet gett någon order?

– Vi vet att Hockeyettan ligger bakom, det har vi fått bevis på genom att ha fått mejlkonversationer. Mörrum skulle aldrig chansa och ta ett sådant här beslut själva, de skulle aldrig riskera tre poäng mot sitt största derbymotstånd.

Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd kommer att ta beslut vad som händer med matcherna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!